Gild: oleme loobunud fondiosaku väärtuse arvutamisest

07. jaanuar 2009, 15:15

Fondijuht Tõnno Vähk ütles, et detsembri
lõpus loobus Gild Arbitrage fondiosaku puhasväärtuse arvutamisest, kuna
turul kaubeldakse vähe ja riske pole võimalik numbritesse panna. Samas ei osanud
Vähk öelda vara väärtuse selgumise aega.

Järgneb intervjuu Gild Bankersi partneri ja GILD Arbitrage´i fondijuhi Tõnno Vähiga. Kuna Vähk vastas mitmele küsimusele korraga, on ka küsimused esitatud üksteise järgi.

Tegite möödunud kuul investoritele presentatsiooni, kus ütlesite, et riskikapitalifondi investeeringute oletatav väärtus jäi novembri lõpus 50-116 mln euro vahele ja negatiivseima stsenaariumi korral on fond kaotanud 27 protsenti ning positiivseima stsenaariumi korral 69 protsenti võitnud. Mille alusel on vara väärtus arvutatud? Kas need numbrid kehtivad ka täna? Kui ei, mis on täna varade väärtus ning millest see oleneb?

Arvestades viimaste kuude turuliikumisi tegi Gild Arbitrage`i fondivalitseja eelmise aasta novembris kaalutletud otsuse lükata osakute märkimine ja lunastamine edasi kuni 5. maini 2009, kuna osaku puhasväärtust (NAV) ei ole võimalik arvestada. Fond on keskendunud olemasoleva investeerimisportfelli juhtimisele, kuni saab määrata täpsema osaku puhasväärtuse ning jätkata tavapärast tegevust. Investoritele esitatud materjalides toodud vahemik oli oletuslik, sest ametlikku puhasväärtust me alates oktoobri lõpust ei arvesta. Oletusliku vahemiku arvutamisel lähtusime eri stsenaariumitest, mille realiseerumise tõenäosus sõltub arengutest turgudel, kus fond tegutseb. Detsembri lõpu seisuga loobusime fondiosaku puhasväärtuse vahemiku arvutamisest, kuna väga madala likviidsusega turbulentses turukliimas ei ole võimalik riske numbrites kindlaks määrata.

Kuidas olete saavutanud selle, et oma varasid nii vähe alla hindate, kui teised fondid on sunnitud seda oluliselt suuremas mahus tegema? Kuidas saavutasite varem 22,1 protsendilise tootluse ja miks on see nüüd poole võrra kukkunud? Kas 2008. aasta tootlus on alla või üle 11,2 protsendi?

Gild Arbitrage on esimene Eestis registreeritud riskikapitalifond ning ka fondi tegevus erineb näiteks jaeturule suunatud fondidest. Kui võrrelda aktsiafondidega, siis oleme investeerinud teistmoodi varadesse. Kui võrrelda muu maailma hedge fondidega, on meil oluliselt vähem võimendust olnud, kuid seda vähemlikviidses regioonis. Selle tulemusel on vara tootlus olnud siin suurem ehk võimaldanud samu fonditootlusi madalama võimendusega.

Ütlesite, et kõige suurem tõusupotentsiaal on Armeenia investeeringutel. Millel ootate kõige suuremat tõusu seal?

Armeenias omab Gild Arbitrage eelkõige kaevanduslitsentse ning seega on investeeringud seotud maavaradega. Lähiajal on eesmärgiks müüa mõned kinnitatud varudega kullalitsentsid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2009, 10:52
Otsi:

Ava täpsem otsing