BÖRS: aktsiad kukuvad, jaemüüjad hoiatasid

Mait Jüriado 08. jaanuar 2009, 18:57

Wall Street miinuses jaemüüjate kesiste
detsembritulemuste peale.

USA aktsiaturud on peale kesiseid pühadehooaja jaemüügitulemusi läinud teist päeva järjest langusesse.

Dow Jones tööstuskeskmine oli viimati languses 1,3%, Standard Poor's 500 indeks kukkunud 0,95%, Nasdaq miinuses 0,7%.

Jaemüüjad avaldavad täna oma detsembrikuu müüginumbreid, millelt oodatakse keskmiselt vähemalt protsendilist kukkumist aastataguse ajaga võrreldes. Wal-Mart (WMT) teatas, et detsembrikuu samade poodide müük kasvas 1,7%. Thomson Reutersi analüütikud ootasid kasvuks 2,8%. "Raske majandusolukorra ning raskete ilmastikuolude tõttu mitmes regioonis oli pühademüük meile rohkem väljakutsuvam," kommenteeris olukorda Wal-Marti tegevjuht Eduardo Castro-Wright. Jaemüüja kärpis ka oma neljanda kvartali kasumiprognoose ning ootab kasumiks 91-94 USA senti aktsia kohta. Eelmine prognoos oli 1,03-1,07 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad täna kukkunud 8,6%. Macy's (M) kukkunud 1,8%, Best Buy (BBY) miinuses samuti 1,3%.

Sears Holdings (SHLD) on rallinud aga 20,6% ning oli jaemüüjate seas üks üllatajaid. Jaemüüja teatas, et neljas kvartal tuleb kasumi osas ootustest üle. Ka Urban Outfitters (URBN) on tõusnud 8%. Jaemüüja teatel langesid olemasolevate poodide müüginumbrid detsembris 1% kuid ütles, et on suveks hästi valmistunud.

Nii Gap Inc. (GPS), Macy's (M) ning Limited Brands Inc. (LTD) kärpisid oma kasumiprognoose.

USA uus president Barack Obama pidas täna George Masoni ülikoolis kõnet. Turud kosusid sinnamaani, kuid läksid peale kõnet langusesse. Obama üritab 300 miljardi dollari suuruse maksualandusprogrammi läbi suruda kongressis lähinädalatel ning kui see ei peaks õnnestuma, oleksid Obama sõnul seetõttu USAle laastavad pikaajalised tagajärjed.

Täna avaldatud nädalane töötu abiraha saajate arv on ikka kõrgeim peale 1982. aastat. Abiraha saajate arv kukkus nädalaga 24 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud näidule 467 000. Töötu abiraha saajate arv on 42% tõusnud võrreldes eelmise aastaga. Nelja nädala keskmine saajate arv langes 27 000 saaja võrra 525 750 saajani ning on aastaga kerkinud 52%. Homme avaldatakse valitsuse ametlik tööjõuraport USA kohta

Intuitive Surgical Inc. (ISRG) kes toodab robotsüsteeme kirurgilisteks operatsioonideks, teatas neljanda kvartali käibest, mis ulatus 232 miljoni dollarini. See jäi alla analüütikute prognoosidele, kes ootasid käibeks 255,1 miljonit dollarit. Ettevõtte aktsiad olid viimati 6,4% miinuses.

Maailma suurim videomängude jaemüüja GameStop Corp. (GME) on tõusnud 11,3%. Ettevõte ootab neljanda kvartali kasumiks 1,31-1,34 dollarit aktsia kohta.

Thinkorswim Group (SWIM) on kerkinud 46% 8,25 dollarini. TD Ameritrade Holding Corp. (AMTD), kes on varade järgi suuruselt kolmas USA maakler, nõustus ostma ettevõtte 606 miljoni dollari eest.

Sonic Corp. (SONC), kes on suurim USA restoranidekett, on kukkunud 3,16%. Ettevõtte esimese kvartali kasum vastas analüütikute ootustele.

Tehnoloogiasektorist teatas EMC (EMC) 2400 töötaja koondamisest. Ettevõtte aktsiad täna 5,55% tõusnud.

Arvutihiid Dell (DELL) sulgeb oma põhilise tehase Iirimaal, kus töötab 1900 inimest ning viib tootmise Poola. Ettevõtte aktsiad olid viimati 1,75% languses.

Nafta kukkus eile 12% ning on täna veel 4,35% miinuses ning maksis viimati USAs Nymexil 40,77 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2009, 22:36
Otsi:

Ava täpsem otsing