BÖRS: reaalsus hammustas

Mait Jüriado 07. jaanuar 2009, 23:07

Wall Streetilt leidis täna müüjaid rohkem
kui ostjaid. Päeva algus oli täis negatiivseid üllatusi. Indeksid
kukkusid üle 3%.

Kuigi turud armastavad tihti tõusta vähemalt eelmise börsipäeva sulgumishinnani, kui eelturul avanevad aktsiahinnad oluliselt madalamal, olid tänased uudised piisavalt murettekitavad, et nii seekord ei läinud. Tööjõuraporti halvad numbrid, Inteli käibeprognoosi alandus ning Alcoa tootmismahtude vähendamine oli piisav, et rikkuda ära pullide rõõmupidu alates eelmise aasta lõpust. USA turud vajusid täna praktiliselt terve päeva. Dow Jones tööstusindeksist leidis vaid kaks tõusvat aktsiat.

Dow Jones tööstusindeks kukkus 2,72% 8770 punktini, S P 500 indeks kukkus 3%, Nasdaq lõpetas miinuses 3,23% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 langes 3,42%.

USA detsembri töötururaport (ADP) näitas täna hommikul koledaid numbreid. Erasektorist kadus detsembris USAs 693 000 töökohta. Teenindussektorist kadus 473 000 töökohta, tootmissektorist 220 000 töökohta. Täna teatatud numbrid heidavad valgust reedese ametlikule tööjõuturu raportile, millest oodatakse umbes samas suurusjärgus kukkumist. Vaata pikemat lugu siit.

Kiibitootja Intel (INTC) kukkus täna 6,05%. Ettevõte ootab neljanda kvartali käibe vähenemist 23% võrra 8,2 miljardile dollarile.

USA pangad võivad taas vajada rahasüste ning võivad turult jälle raha kaasama hakata. Morgan Stanley (MS) kukkus täna 7,56%, Goldman Sachs Group (GS) alanes 4,75%. Oppenheimer Co. analüütiku Meredith Whitney arvates kirjutavad pangad korstnasse ja saavad kahjumeid sellel aastal 40 miljardit dollarit lisaks eelmisele aastale, kui pangad ning finantsinstitutsioonid kirjutasid maha ja said kahjumeid triljoni dollari ulatuses, kirjutas Bloomberg.

Monsanto (MON) rallis 17,91%. Maailma suurim seemnetootja tõstis 2009. aasta kasumiprognoosi. Ettevõtte esimese kvartali kasum rohkem kui kahekordistus.

Constellation Brands Inc. (STZ) kukkus 8,24%. Maailma suurim veinitootja alandas täisaasta kasumiprognoose ja viitas nõrgale tarbijale.

Toorainetootjad olid täna löögiall. Alumiiniumihiid Alcoa (AA) koondab 13500 töötajat, kärbib tootmismahtu ning sulgeb tehaseid. Ettevõtte aktsiad olid täna languses 10,15%. Weatherford International Ltd. (WFT) kukkus 9,36%, Massey Energy Co. (MEE) langes 12,65% ning Peabody Energy Corp. (BTU) 10,44%.

Family Dollar Stores Inc. (FDO) rallis 14,3%. Jaemüüjat teatakse kui alla dollari kaupade müüjat ning see kasvatas jaemüüja täisaasta kasumit 14%.

Las Vegas Sands Corp. (LVS) kukkus 11,67%. Kasiinoettevõte sai müügisoovituse Deutsche Bank AG-lt.

Bank of America (BAC) on müünud 2,8 miljardi dollari väärtuses China Construction Bank aktsiaid. Bank of America aktsiad olid täna 3,99% miinuses.

Satyam Computer Sciences (SAY) kukkus eelturul üle 90%. India suuruselt neljas tarkvarakompanii teatas, et nende bilansis oli 1 miljard dollarit raha, mida reaalselt ei eksisteerinud. Ettevõtte aktsiatega peatati kauplemine.

S P 500 indeks kukkus 2008. aastal 38%, mis on viimase 71 aasta rängim aastane kukkumine. Indeks on roninud 20. novembri põhjadest 20% lootuses, et uus president Barack Obama suudab USA majanduse jälle käima lükata. Obama plaanib miljardeid dollareid süstida infrastruktuuride arendusse ning teha maksukärpeid.

Euro on languses täna taas nii naela kui ka dollari vastu. Euro eest sai päeva lõpus 0,9 naela ning 1,361 dollarit.

Nafta läks tööjõuraporti peale langusesse 12% ning maksis päeva lõpus USAs Nymexil 42,72 dollarit barrel. Nafta hinda mõjutas palju ka täna avaldatud naftavarude raport, mille järgi on nafta ja naftasaaduste varud suurenenud rohkem kui oodatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2009, 23:04
Otsi:

Ava täpsem otsing