BÖRS: karud rõõmustavad Wal-Marti hoiatuse peale

Mait Jüriado 08. jaanuar 2009, 15:54

Eelturud teist päeva järjest punased.
Jaemüüja Wal-Mart andis kasumihoiatuse.

Indeksfutuurid prognoosivad USA aktsiatele punast avanemist. Majandustulemused ning jaemüüginumbrid näitavad jätkuvalt nõrku tulemusi. Muutused futuurides ei pruugi alati õigesti ette prognoosida aktsiahindade liikumist turu avanedes, kuid võib anda hea indikatsiooni turuosaliste meeleolust.

Jaemüüjad avaldavad täna oma detsembrikuu müüginumbrid, millelt oodatakse keskmiselt vähemalt protsendilist kukkumist aastataguse ajaga võrreldes. Wal-Mart (WMT) teatas, et detsembrikuu samade poodide müük kasvas 1,7%. Thomson Reutersi analüütikud ootasid kasvuks 2,8%. "Raske majandusolukorra ning raskete ilmastikuolude tõttu mitmes regioonis oli pühademüük meile rohkem väljakutsuvam," kommenteeris olukorda Wal-Marti tegejuht Eduardo Castro-Wright. Jaemüüja kärpis ka oma neljanda kvartali kasumiprognoose ning ootab kasumiks 91-94 USA senti aktsia kohta. Eelmine prognoos oli 1,03-1,07 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad eelturul kukkunud 8,5%.

Täna avaldatakse ka nädalane töötu abiraha saajate arv. Eilne tööjõuraport näitas peaaegu 700 000 tuhande töökoha kadumist erasektorist detsembrikuus.

Sears Holdings (SHLD) on eelturul rallinud aga 9%. Jaemüüja teatas, et neljas kvartal tuleb kasumi osas ootustest üle. Ka Urban Outfitters (URBN) on eelturul tõusnud 3,6%.

Intuitive Surgical Inc. (ISRG) kes toodab robotsüsteeme kirurgilisteks operatsioonideks, teatas neljanda kvartali käibest, mis ulatus 232 miljoni dollarini. See jäi alla analüütikute prognoosidele, kes ootasid käibeks 255,1 miljonit dollarit. Ettevõtte aktsiad eelturul üle 15% miinuses.

Sonic Corp. (SONC), kes on suurim USA restoranidekett, on kukkunud eelturul üle 8%. Ettevõtte esimese kvartali kasum vastas analüütikute ootustele.

Tehnoloogiasektorist teatas EMC (EMC) 2400 töötaja koondamisest. Ettevõtte aktsiad eelturul üle 5% tõusnud.

Arvutihiid Dell (DELL) sulgeb oma põhilise tehase Iirimaal, kus töötab 1900 inimest ning viib tootmise Poola.

Suurbritannia keskpank kärpis intresse madalamale tasemele ajaloos. Intressimäär kukkus pool protsendipunkti 1,5-le protsendile.

Aasia aktsiaturud olid möödunud ööl punased. Jaapani Nikkei 225 -3,08%. Hongkongi Hang Seng -3,81%. Hiina SSC Composite -2,38%.

Euroopa aktsiaturud on seni olnud samuti languses. Londoni FTSE 100 -2,12%. Saksamaa DAX -2,07%. Prantsusmaa CAC 40 -2,19%. Soome OMX -3,73%. Rootsi OMX 30 -1,9%. Sveitsi Swiss Market index -1,37%. Venemaa aktsiaturud suletud sellel nädalal ning on jälle avatud pühapäeval.

Nafta kukkus eile 12% ning on täna veel 2,5% miinuses ning maksis viimati USAs Nymexil 41,55 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2009, 12:16
Otsi:

Ava täpsem otsing