BÖRS: optimism alla ei anna

Mait Jüriado 08. jaanuar 2009, 23:04

Wall Street lõpetas päeva plussis vaatamata
jaemüüjate kesistele detsembrikuu müüginumbritele.

Aktsiaturud USAs alustasid päeva miinuses peale jaemüüja Wal-Marti kasumihoiatust. Algamas on majandustulemuste hooaeg ning suure tõenäosusega näeme ohtralt kasumiaruandeid, mis täis viletsaid numbreid ning prognoose. Homme avaldatakse enne turgude avanemist ametlik tööjõuraport, millel on tavaliselt suur vägi liigutamaks aktsiahindu ühele või teisele poole.

Arvestades negatiivsete uudiste rohkust, pidasid aktsiaturud USAs end täna hästi üleval ning päeva teises pooles nägi pigem ostu- kui müügihuvi. Indeksid lõpetasid päeva tippudes.

Dow Jones tööstusindeks kukkus 0,32% 8742 punktini, S P 500 indeks tõusis 0,34%, Nasdaq lõpetas plussis 1,12% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 tõusis 0,99%.

Jaemüüjad avaldasid täna oma detsembrikuu müüginumbreid. Wal-Mart (WMT) teatas, et detsembrikuu samade poodide müük kasvas 1,7%. Thomson Reutersi analüütikud ootasid kasvuks 2,8%. "Raske majandusolukorra ning raskete ilmastikuolude tõttu mitmes regioonis oli pühademüük meile rohkem väljakutsuvam," kommenteeris olukorda Wal-Marti tegevjuht Eduardo Castro-Wright. Jaemüüja kärpis ka oma neljanda kvartali kasumiprognoose ning ootab kasumiks 91-94 USA senti aktsia kohta. Eelmine prognoos oli 1,03-1,07 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad kukkusid täna 7,49%.

Jaemüüja Sears Holdings (SHLD) rallis aga 23,26% ning oli üks üllatajatest. Jaemüüja teatas, et neljas kvartal tuleb kasumi osas ootustest üle. Ka Urban Outfitters (URBN) tõusis 10,43%. Jaemüüja teatel langesid olemasolevate poodide müüginumbrid detsembris 1%, kuid ütles, et on suveks hästi valmistunud.

Nii Gap Inc. (GPS), Macy's (M) ning Limited Brands Inc. (LTD) kärpisid oma kasumiprognoose. Aktsiad täna vastavalt -4,72%, -3,27% ning -6,54%.

USA uus president Barack Obama pidas täna George Masoni ülikoolis kõnet. Turud kosusid päeva alguses enne kõnet, kuid Obama seekord turgu üles rääkida ei suutnud ning aktsiad läksid langusesse. Obama üritab 300 miljardi dollari suuruse maksualandusprogrammi läbi suruda kongressis lähinädalatel ning kui see ei peaks õnnestuma, oleksid Obama sõnul seetõttu USAle laastavad pikaajalised tagajärjed.

Täna avaldatud nädalane töötu abiraha saajate arv on ikka kõrgeim peale 1982. aastat. Abiraha saajate arv kukkus nädalaga 24 000 saaja võrra sesoonsusega korrigeeritud näidule 467 000. Töötu abiraha saajate arv on 42% tõusnud võrreldes eelmise aastaga. Nelja nädala keskmine saajate arv langes 27 000 saaja võrra 525 750 saajani ning on aastaga kerkinud 52%. Homme avaldatakse valitsuse ametlik tööjõuraport USA kohta

Intuitive Surgical Inc. (ISRG) kes toodab robotsüsteeme kirurgilisteks operatsioonideks, teatas neljanda kvartali käibest, mis ulatus 232 miljoni dollarini. See jäi alla analüütikute prognoosidele, kes ootasid käibeks 255,1 miljonit dollarit. Ettevõtte aktsiad kukkusid täna 6,23%.

Maailma suurim videomängude jaemüüja GameStop Corp. (GME) tõusis 13,14%. Ettevõte ootab neljanda kvartali kasumiks 1,31-1,34 dollarit aktsia kohta.

Thinkorswim Group (SWIM) kerkis 47,61% 8,25 dollarini. TD Ameritrade Holding Corp. (AMTD), kes on varade järgi suuruselt kolmas USA aktsiamaakler, nõustus ostma ettevõtte 606 miljoni dollari eest.

Sonic Corp. (SONC), kes on suurim USA restoranidekett, kukkus 1,75%, kuigi ettevõtte esimese kvartali kasum vastas analüütikute ootustele.

Tehnoloogiasektorist teatas EMC (EMC) 2400 töötaja koondamisest. Ettevõtte aktsiad tõusid täna 6,35%.

Arvutihiid Dell (DELL) sulgeb oma põhilise tehase Iirimaal, kus töötab 1900 inimest ning viib tootmise Poola. Ettevõtte aktsiad tõusid täna 1,08%.

Nafta kukkus eile 12% ning olid täna veel päeva lõpus 0,5% miinuses, makstes USAs Nymexil 42,4 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing