BÖRS: aktsiad armastavad valitsuse raha

Mait Jüriado 16. jaanuar 2009, 15:31

USA aktsiafutuurid prognoosivad turu
avanedes pooleteistprotsendilist tõusu. USA valitsus süstis Bank of Americasse
20 miljardit dollarit.

Aktsiatele paistab USA valitsuse jätkuvad rahasüstid meeldivat. Tänase börsipäeva eelturud USAs näitavad rohelust. USA valitsus garanteeris nii Citigroupi kui ka Bank of America varasid 400 miljardi dollari ulatuses. Paljude arvates on finantssektori gigandid liiga suured, et lasta neil kukkuda. Muutused futuurides ei pruugi alati õigesti ette prognoosida aktsiahindade liikumist turu avanedes, kuid võib anda hea indikatsiooni turuosaliste meeleolust.

Bank of America (BAC) investeerib panka 20 miljardit dollarit ning garanteerib panga varasid 118 miljardi dollari ulatuses. Citigroup saab garantiisid 301 miljardi dollari ulatuses. Mõlemad pangad teatasid suurtest kahjumitest. Bank of America teatas 1,8 miljardi dollari suurusest kahjumist ehk 48 USA senti aktsia kohta ning Citigroup 8,3 miljardi suurusest kahjumist. Merrill Lynch, kes võeti üle Bank of America poolt, kandis kahjumeid 15 miljardi dollari ulatuses.

Citigroup (C) teatas täna neljanda kvartali kahjumiks 8,29 miljardit dollarit ehk 1,72 dollarit aktsia kohta. Aasta tagasi teeniti kahjumit 9,8 miljardit dollarit ehk 1,99 dollarit aktsia kohta. Analüütikute kahjumiprognoos oli 1,08 dollarit aktsia kohta. Pank kavatsetakse jagada ka kaheks üksuseks.

Eelturul on nii BAC kui ka Citigroup tõusnud 2%.

Eile järelturul teatas tulemused kiibitootja Intel (INTC). Ettevõtte kasum kukkus 90%, mis vastas analüütikute ootusele. Ettevõtte aktsiad eelturul üle 3% plussis.

Biotech Genentech (DNA) prognoosib selle aasta kasumiks väiksemaid numbreid kui analüütikute ootused. Ettevõtte aktsiad eelturul veidi miinuses.

Aasia aktsiaturud tegid möödunud ööl tõusu. Jaapani Nikkei 225 +2,58%. Hongkongi Hang Seng +0,09%, Hiina SSC Composite +1,78%, Taiwani Taiex +0,76%, Lõuna-Korea KRX 100 +1,96%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud positiivsel lainel. Londoni FTSE 100 +2,5%, Saksamaa DAX +2,61%, Prantsusmaa CAC 40 +2,92%, Šveitsi Swiss Market index +2,01%, Soome OMX +2,53%, Rootsi OMX 30 +1,47%, Venemaa Micex +2,09% ja RTS -0,23%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 35,65 dollarit barrel ehk +0,71%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 15:34
Otsi:

Ava täpsem otsing