BÖRS: futuurid õnnistavad sisse langust

Mait Jüriado 20. jaanuar 2009, 15:34

USA indeksfutuurid prognoosivad peale kolme
puhkepäeva indeksitele protsendilist langust. President Obama vannutatakse täna
ametisse.

Kui eile USA aktsiaturud puhkasid Martin Luther Kingi päeva puhul, siis pangandussektor Euroopas kolistas jätkuvalt ämbreid. Briti valitsus teatas teise päästepaketi ning Royal Bank of Scotland hoiatas, et võib kaotada 2008. aastal massiivsed 42 miljardit dollarit, mis tingitud halbadest laenudest, riskantsetest varadest ning ühinemisest ABN Amroga. Briti valitsus ampsas pangast veel ühe tüki ning omab pangas nüüd 70%-list osalust endise 58% asemel.

USA noteeritud Royal Bank of Scotlandi (RBS) aktsiad on eelturul kukkunud üle 66%.

Euro on läinud Suurbritanniast tulnud halbade uudiste peale naela vastu tõusu 2,2% ja nael on dollari vastu kukkunud 3,4%.

Täna meie aja järgi kell 19:00 vannutatakse ametisse USA uus president Barack Obama. Kõnest võib oodata lootustandvaid sõnu ja mitte väga suurt üksikasjalikkust.

Pangandusprobleemid ei piirdunud Euroopaga. Regions Financial (RF) teatas 6,2 miljardi dollari suurusest kahjumist ning State Street (STT) kasum kukkus üle 70%. Regions Financiali aktsiad 16% eelturul miinuses ning State Streeti aktsiad kukkunud eelturul 34%.

Täna teatavad tulemused teiste seas enne turu avanemist Johnson Johnson (JNJ), Logitech (LOGI) ja Forest Laboratories (FRX) ning peale turu sulgemist teatab tulemused International Business Machines (IBM).

Aasias kukkusid turud möödunud ööl korralikult, vaid Hiina suutis tõusta. Jaapani Nikkei 225 -2,31%. Hongkongi Hang Seng -2,85%, Hiina SSC Composite +0,37%, Taiwani Taiex -2,84%, Lõuna-Korea KRX 100 -2,38%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud valdavalt negatiivsel lainel. Londoni FTSE 100 +0,17%, Saksamaa DAX -0,1%, Prantsusmaa CAC 40 -0,74%, Šveitsi Swiss Market index -0,26%, Soome OMX -1,05%, Rootsi OMX 30 -1,85%, Venemaa Micex -3,01% ja RTS -3,44%.

Nafta on USAs Nymexil läinud tugevasse langusesse ning naftabarrel (veebruarikuu futuurid) maksis viimati 34 dollarit barrel ehk -6,87%. Märtsikuu futuurid kukkunud 5,85% ja maksid 40,1 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing