BÖRS: karud on hammastega aktsiate kallal

Mait Jüriado 23. jaanuar 2009, 15:37

USA aktsiad sukeldunud eelturul.
Finantssektor jätkuvalt turul kiviks kaelas.

Indeksfutuurid on sukeldunud üle paari protsendi. Kuigi eilsed Google tulemused ning tänased General Electricu tulemused väga halvad ei olnud, on Citigroupi ning Bank of America hetke aktsiahinnad peegeldamas just seda, et kahel pangal on suured probleemid ning ilma USA valitsuse sekkumiseta võivad pangad põhja minna. Muutused futuurides ei prognoosid alati õigesti ette aktsiahindade liikumisi turu avanedes.

Mitmel rindel tegutsev General Electric (GE) teenis 0,37 USA dollarit kasumit aktsia kohta, mis oli täpselt nii palju kui ootasid analüütikud. Käive tuli küll alla ootuste. Oodati 50,07 miljardit dollarit, saadi 46,21 miljardit dollarit. Kasum kukkus siiski aasta baasil 46% ning ettevõte ootab äärmiselt keerulist aastat. Ettevõtte aktsiad olid eelturul poolteist protsenti uudise peale plussis.

Eile peale turu sulgemist teatas Google (GOOG) kvartalitulemused, mis lõid küll analüütikute ootusi, kuid kukkusid aastataguse ajaga võrreldes 68%. Kui erakorralised kulud v.a, teenis ettevõte 5,1 dollarit aktsia kohta. Analüütikud ootasid 4,95 dollari suurust kasumit aktsia kohta. Käive küündis ettevõttel 4,2 miljardi dollarini. Eelturul ettevõtte aktsiad pool protsenti plussis.

Citigroup (C) ning Bank of America (BAC) käituvad eelturul nõrgalt. Citigroup on alla 3 dollari vajunud ning on miinuses 4,5%, Bank of America maksis eelturul 7,5% vähem kui eile sulgemisel.

Mootoratastetootja Harley-Davidson (HOG) teenis viimases kvartalis kasumit 0,34 USA dollarit aktsia kohta ning pettis analüütikuid, kes ootasid kasumiks 0,57 USA dollarit aktsia kohta. Müügilangust oodatakse käesoleval aastal 10-13%, samuti langevad kasumimarginaalid. Ettevõtte aktsiad on teinud eelturul uudiste peale läbi 20%-lise kukkumise.

Xerox Corp (XRX) teatas neljanda kvartali kasumist, mis langes ühele miljonile dollarile. Aasta tagasi teeniti 382 miljonit dollarit ehk 41 USA senti aktsia kohta.

Naftateeniste pakkuja Schlumbergeri (SLB) kasum kukkus aastaga 17%. Tulu teeniti 1,24 miljardit dollarit ehk 1,03 dollarit aktsia kohta. Analüütikud ootasid kasumiks 1,08 dollarit aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad 2,5% eelturul miinuses.

Wall Street Journal raporteeris, et ravimihiid Pfizer on ostmas Wyethi 60 miljardi dollari eest.

Centex Corpi. (CTX) kolmanda kvartali tulemused said kõvasti peksa. Koduehitaja viitas olukorrale kinnisvaraturul

Aasias tegid aktsiaturud möödunud ööl jälle tugeva kukkumise. Jaapani Nikkei 225 -3,81%. Hongkongi Hang Seng -0,63%, Hiina SSC Composite -0,71%, Taiwani Taiex oli kinni, Lõuna-Korea KRX 100 -2,35%.

Euroopa aktsiaturud tegemas taas üht miinuspäeva. Londoni FTSE 100 -1,3%, Saksamaa DAX -2,25%, Prantsusmaa CAC 40 -2,2%, Šveitsi Swiss Market index -1,2%, Soome OMX -1,5%, Rootsi OMX 30 -1,9%, Venemaa Micex -1,3% ja RTS -3,5%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 42,4 dollarit barrel ehk -2,9%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing