BÖRS: pullid testivad karude närvi

Mait Jüriado 21. jaanuar 2009, 15:57

USA eelturud protsendiga plussis. IBM
üllatas tulemustega ning leevendas veidi eilset investorite valu.

Eilne suur juukselõikus finantssektoris on vähemalt eelturul saanud veidi leevendust. Citigroup ja Bank of America, kes eile tegid läbi suure kukkumise, on eelturul plussidesse roninud. Lisaks teatas eile peale turu sulgemist head kvartalitulemused IBM. Eelturgude liikumise pole aga tihti adekvaatsed, sest käibed on pisikesed ning väikesed kogused võivad liigutada aktsiahinda palju. Muutused futuurides ei prognoosi alati ette õigeid aktsialiikumise turu avanedes, kuid võivad anda hea indikatsiooni, mis meeleolus turg börsipäeva läheb.

IBM (IBM) on tõusnud eelturul üle 4%. Tehnoloogia juhtoinas prognoosib 2009. aastaks kasumiks vähemalt 9,2 dollarit aktsia kohta, mis lööb analüütikute 8,7 dollarilt prognoosi aktsia kohta. IBMi kvartalikasum kasvas 12%. IBMi eilne kasumiaruanne tekitas lootuse, et kõik ettevõtted ei pruugigi majanduslanguses rängalt kannatada.

Telefonitootja Ericsson (ERIC) on USAs roninud USAs eelturul üle 14%. Ettevõte teatas 31%-lisest kvartalikasumi kukkumisest ning kavatseb koondada 5000 kätepaari.

Fondihaldaja BlackRock (BLK) on eelturul kukkunud üle 5% peale 84%-list kvartalikasumi kukkumist. Dow tööstusindeksi komponent United Technologies (UTX) teatas, et neljanda kvartali kasum kasvas 8%.

Finantssektor saab arvatavasti ka täna terve tähesära. Citigroup (C) on eelturul roninud 6% ning Bank of America (BAC) üle 10%. JPMorgan Chase Co. (JPM) on plussis üle 3%. Insurer Hartford (HIG) on roninud eelturul üle 5%.

Peale turu sulgemist teatab tulemused Apple (AAPL) ning eBay (EBAY).

Aasias kukkusid turud möödunud ööl korralikult. Jaapani Nikkei 225 -2,04%. Hongkongi Hang Seng -2,9%, Hiina SSC Composite -0,46%, Taiwani Taiex +0,13%, Lõuna-Korea KRX 100 -2,27%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud valdavalt negatiivsel lainel. Londoni FTSE 100 -1,29%, Saksamaa DAX -0,23%, Prantsusmaa CAC 40 -1,46%, Šveitsi Swiss Market index -0,02%, Soome OMX +0,15%, Rootsi OMX 30 +2,03%, Venemaa Micex +1,29% ja RTS +1,05%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 41,5 dollarit barrel ehk +1,7%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2009, 22:05
Otsi:

Ava täpsem otsing