Talihärm: pakett teeks raha kättesaadavamaks

22. jaanuar 2009, 15:49

Eile arutatud eksportivatele ettevõtetele
suunatud 4 miljardi krooni suurune abipakett peaks aitama hoida tööhõivet
praeguses olukorras ning täidaks oma eesmärki, kui muudaks raha ettevõtjatele
kergemini kättesaadavaks.

„On oluline toetada konkurentsivõimelisi ja jätkusuutlikke ettevõtteid, kes on mõjutatud rahvusvahelisest usalduskriisist või kellel on tekkinud ajutised finantseerimisraskused,“ ütles Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

Tema sõnul täidavad riigi tugimeetmed oma eesmärki siis, kui nende kasutamise tulemusena kujuneks raha kergemini kättesaadavamaks ning laenatava raha hind ettevõtjale odavamaks kui n-ö otse ja ilma riigi toetuseta pangalt laenu saades. „Meetmed peavad kaasa aitama tööhõive stabiilsuse tagamisele,“ lisas pangaliidu direktor. Ta rõhutas, et toetus on siiski ajutise iseloomuga ja kuulub tagastamisele.

Ettevõtete tugipakett on Talihärmi sõnul mõeldud just konkurentsivõimelisele eksportivatele väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellel on tekkinud ajutisi probleeme finantseerimisega. Pakett peaks laiendama toetuste mõju ettevõtetele, kellele praegu pakutavad võimalused ei sobi või ei laiene kindlustamaks neile rahvusvahelise positsiooni hoidmise ja tugevdamise.

„Ümarlaual rõhutasid nii ettevõtjad kui ka pangad paketi kiire heakskiitmise vajadust valitsuses,“ nentis Talihärm ning lisas, et täpsustused valmivad koostöös KredExiga.

Pakett koosneb järgmistest meetmetest:
- Riigi garantii pankade võetavatele laenudele, raha arvestatud 2 miljardit krooni, abi saaks 300 ettevõtet
- Pankade rahastamine (koos riigipoolse finantseerimisega hankida finantsturgudelt ressurssi, mida pankadele edasi laenata konkreetsete lepingute alusel ettevõtjatega) - 0,8 miljardit või teise variandina 1,2 miljardit, millest riigilt tuleks 0,4 miljardit krooni
- Pangalaenude refinantseerimine - 0,4 miljardit krooni, kõik riigilt
- Omakapitali laen (täiendava allutatud laenu andmine ettevõttele, kelle omafinantseeringu määr jääb panga silmis liiga madalaks) - 0,4 miljardit, kõik riigilt

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2009, 13:46
Otsi:

Ava täpsem otsing