Perens: pankade tulemuste kasvu raske ennustada

27. jaanuar 2009, 13:22

Kuna SKP kasvu prognoosid on negatiivsed ja
pangandus on tsükliliselt rohkem mõjutatud sektor kui teised, on
raske ennustada selleks aastaks tulemuste kasvu, ütles Swedbanki
juht Priit Perens.

"See, et detsembris vähenes laenumaht 2,3 miljardi võrra, tähendab, et laenuportfell vähenes ca 1% kuuga," kinnitas ta. "Esialgu on ühekuisele kõikumisele raske mingit tõlgendust anda," lisas Perens.

Tema sõnul tõstab kaubandus jõulumüügiks varude mahtu, mis tähendab ka ajutiselt suuremat laenumahtu. "See aasta seda sellises mahus ei toimunud. Ilmselt ennustasid kaupmehed juba ette kehva jõulumüüki," kommenteeris Perens. Valdav osa laenumahu vähenemisest tulenes kaubandussektoris tegutsevatele ettevõtetele antud laenude tagasimaksmisest, lisas ta.

Swedbanki juht ei tahtnud prognoosida, kui palju muutub tänavu panga laenu- ja liisinguportfell. "Arvestades negatiivseid SKP kasvuprognoose võiks see pigem olla negatiivne. Börsiettevõttena me ei saa mingeid prognoose anda," ütles Perens. Mullu kasvas Eesti pankade laenu- ja liisinguportfell üle seitsme protsendi.

Investorite liidu juht Heldur Meerits ütles eile postimees.ee-le Eesti pankade mullust nelja miljardi krooni suurust kasumit kommenteerides, et see on pankade kapitali arvestades optimaalne tulemus. "2009. aasta number enam vist nii positiivne ei tule, kahjum tundub tõenäosem olevat," lausus ta.

Perens ei soovinud seda kommenteerida. "Prognoose me teha ei saa, ent kuna SKP kasvu prognoosid on negatiivsed ja pangandus on tsükliliselt rohkem mõjutatud sektor kui teised, siis oleks täna raske ennustada tulemuste kasvu," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing