Milder: ettevõtete abipakett tuleks kiiresti käima lükata

07. veebruar 2009, 16:29

Eksportivate ettevõtete abipakett on
tervitatav ja oluline, kuid see on hea vaid siis, kui see kiiresti ja suures
mahus käima lükatakse, ütles Äripäevale Baltika juht Meelis Milder.

"Suur vastus oleks nii kogumõju 6,1 miljardit kui ka otsene riigi panus 1,7 miljardit, need on igal juhul olulised ja tervitatavad," kommenteeris Milder riigi plaani.

"Sihtrühm – põhiliselt eksportivad ettevõtted – ka piiratud valikute juures ainuõige! Suuruse osas: summad, sihtrühm ja selgitused suunatud väike- ja keskmistele ettevõtetele, mis ju ilmselt õige, kui eesmärgiks piiratud vahendeid jagada võimalikult paljudele hädasolijatele. Samas võib mitmete suurettevõtete nii sotsiaalne kui majanduslik mõju riigile olla piisav, et oleks paketis ka näha, mis sel juhul ette võetakse ja milliste vahendite arvelt, kui tekivad probleemis," rääkis Milder.

Ettevõtja sõnul on eriteema veel ka ettevõtte päritolu; kui on ikkagi tegemist nö re-ekspordiga ehk siis välisriigis asuva ettevõtte tütrega Eestis, siis piiratud vahendite puhul võiks “selle probleemi” jätta lahendada emaettevõtte maale ehk siis Eesti riigi abi peaks minema kohalike ettevõtjate toetamiseks.

"Kaks olulist märkust veel. Programm on hea vaid siis, kui ta tegelikkuses ka realiseeritaks, sealjuures kiiresti ja suures mahus. Ja teiseks, suurimad võimalused on ikkagi pankadel ja ka siin võiks riik üritada kontrollida, kas ettevõtluse laenu/garantiide tase pankades vähemalt püsib. Nende kahe olulise tingimuse täitmist saab ja võiks ka ajakirjandus pidevalt valgustada, kontrollida," lisas ta.

Meelis Milder Meelis Milder

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2009, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing