Tsahkna: 4% töötuskindlustusmäär täiesti vastuvõetamatu

07. mai 2009, 17:08

IRLi peasekretär Margus Tsahkna ütles, et
eile õhtul kabinetiistungil tehtud sotsiaaldemokraatide ettepanek tõsta
töötuskindlustuse maksimummäär 4% peale, üllatas teisi koalitsioonierakondi
väga. Töötuskindlustusmäära tõstmine on täiesti vastuvõetamatu.

„Sotside eilne ettepanek oli meie jaoks totaalselt üllatus ja täiesti vastuvõetamatu,“ märkis Tsahkna, pidades silmas töötuskindlustusmaksu maksimummäära tõstmist 4 protsendile.

Tsahkna ütles, et IRL tegi juba möönduse, nõustudes tõstma töötuskindlustusmaksu 3%le tingimusel, et töötukassa muudetakse jätkusuutlikuks ega lähe järgmise aasta alguses pankrotti. Selleks tutvustaski Tsahkna sõnul sotsiaalminister Hanno Pevkur eile uuesti ettepanekut, mis oleks kompromiss töövõtjate ja tööandjate vahel, puudutades kõikvõimalikke hüvesid, mida uus töölepinguseadus ette näeb.

„Me oleme selgelt seisukohal, et töölepinguseadus tuleks jõustada nii, nagu ta praegu on jõustatud. Ja oleme seisukohal, et tuleb vähendada nii-öelda seda koormust, mis tuleks seoses hüvedega,“ selgitas ta. „Selle kohta tegi Pevkur eile valitsuskabinetis konkreetsed ettepanekud, mis puudutavad töötushüvitismaksu, vabatahtlikult töölt lahkumist ja koondamishüvitist.“

3%se töötuskindlustuse määra puhul on nii, et 2% kannab töötaja ja 1% tööandja, ja kui seda veel suurendada, siis suureneks Tsahkna sõnul kogu maksukoormus, mida me endale aga lubada ei saa, kuna peame hoidma töökohti. „Siis see on meile vastuvõetamatu,“ kinnitas poliitik.

Teiselt poolt muudab Tsahkna sõnul uus töölepinguseadus tööturu paindlikumaks ja samuti on selles väga palju häid asju, mis puudutavad kogu haldussüsteemi ja koolitust jm. „Kõike seda prügikasti visata ei ole väga mõttekas. Siin tuleb leida kompromiss, ja mida Pevkur on välja pakkunud, tundub meile mõistlik kompromiss,“ kordas ta veelkord.

Tsahkna küsis, kui töölepinguseadus praegu edasi lükatakse, miks siis pool aasta hiljem targem oleks. „Täna on kindlasti ettevõtted sellega arvestanud,“ uskus ta, lisades, et tema hinnangul tähendaks seaduse jõustumise edasilükkamine massilist töökohtade kadu. „Siin ei tohiks riskida.“

Tsahkna möönis, et midagi kindlat ei ole, et seadus 1. juulil jõustub, aga eile õhtul kabinetis olid nii IRL kui Reformierakond seisukohal, et see seadus peab 1. juulil jõustuma. „See kompromiss, mida Pevkur tegi, on väga mõistlik ja tööturu osapooled võiksid sellega nõustuda,“ lootis ja soovitas ta.

Sotsiaalminister ütles Äripäevale, et töölepinguseaduse ettepanekutest lähemalt saab rääkida esmaspäeval pärast kabinetiistungit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 14:49
Otsi:

Ava täpsem otsing