Ligi: Kranichil pole poliitikaga mingit pistmist

26. juuni 2009, 17:16

Rahandusminister Jürgen Ligi pareerib
väiteid, nagu oleks Heiki Kranichi Eesti Loto juhiks saamise protsess
poliitiline kokkumäng ja tee sillutamine lotofirma erastamisele.

„Mul on hea meel, et ta võitis, aga ma ei ole ise selleks lillegi liigutanud vaatamata sellele, et mul on Eesti Loto nõukogus iseenda esindaja,” kinnitas Ligi, et rahandusministeeriumi poolt uue juhatuse esimehe valimistesse mingit sekkumist ei olnud. Nimelt hääletas ministeeriumi esindaja ning Ligi alluv Kurmet Ojamaa Kranichi vastu.

Rääkides Eesti Loto uuele juhile ette heidetud politiseeritusest, tuletas Ligi meelde, et tegemist on siiski endise poliitikuga, kes on aktiivsest poliitilisest tegevusest taandunud ega käi ka ühelgi erakonna koosolekul ja pigem lõi Kranich konkurente teiste trumpidega. „Kranich on väga selge mõtlemisega inimene ja minu meelest on tegemist väga hea juhiga,” ütles Ligi, kelle sõnul on ka alusetu väita, et uue juhi maine Eesti Lotole kiviks kaelas on.

Et erakonda kuulumine peaks kedagi valitavatelt kohtadelt automaatselt välistama, on Ligi sõnul aga absurd. „Inimesel on olnud sotsiaalset vastutustunnet, ta on ühiskonna asjades kaasa rääkinud ja püüdnud ühiskonnas olevaid probleeme süsteemselt lahendada, ta on olnud rahandusminister,” luges minister üles Kranichi panuseid. Ligi ütles ka, et ühe nõukogu liikme sõnul oli Kranich kandidaatidest ainus, kes oli endale ettevõtte toimimismehhanismid selgeks teinud ning valdas teemat.

„Tähtis on vaid see, kas ta sai valituks oma võimete või lobby tulemusena. Kui konkursi reeglid olid paigas ja inimene vastas neile tingimustele, siis milles saab veel küsimus olla,” ütles Ligi, lisades, et kui valituks osutus Kranich, pidi ta teise lõppvooru jõudnud kandidaadist, Eesti Loto endisest juhist Aivar Lepast siiski üle olema.

Ligi möönis, et teiste kandideerinutega tal võrdlusmoment puudub, kuna nende nimed ei ole talle teada.

Rahandusminister lükkas ümber ka sahinad Eesti Loto võimaliku erastamise kohta.
„Kui tegemist on selgelt monopoliga, siis konkurentsi parandamise koha pealt midagi ei muutu. Kui eesmärk oleks eelarve seisu parandamine, siis tegemist oleks vaid ühekordse tuluga. Küll aga on Eesti Loto pidev eelarvetulu allikas,” loetles Ligi põhjusi, mis erastamise kahjuks räägivad. „Ei häiri mind see riiklik omandus,” nentis rahandusminister.

Läbi on käinud ka mõte rentida välja Eesti Loto opereerimisteenust, aga sellegagi pole Ligi sõnul teooriast kaugemale jõutud. „Praeguses seisus ei ole see päevakajaline asi. See oli teemaks paar kuud tagasi, kui käisid eelarve läbirääkimised, aga täpsemal vaatlemisel ei ole sellel praktilist väljundit näha,” ütles minister. „Minu päevakorras Eesti Loto erastamist ei ole,” kinnitas Ligi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing