Kas Läti eelarvedefitsiit väiksem kui Eestil?

06. juuli 2009, 14:39

Läti eelarvedefitsiit oli esimesel
poolaastal 4% SKP-st , ütles Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Eesti
eelarvedefitsiidi kohta I poolaasta numbreid veel pole, kuid arvestades I
kvartali numbreid on võimalik, et Läti eelarvedefitsiit on Eesti omast
väiksem.

„See tase saavutati juba enne seda, kui eelarvekärped juuli algul jõustusid. Me võime olla kindad, et saavutame kogu aasta lõikes defitsiidiks 10% SKP-st,“ ütles Dombrovskis.

Läti peab hoidma sel aastal eelarvedefitsiit 10% piires ja kuni 2012. aastani 3% piires, teatas Euroopa Komisjon. Läti saab 1,2 miljardi euro suuruse laenu Euroopa Komisjonilt sel kuul kätte, kirjutas Bloomberg.

Lätil ei ole sel aastal vaja teha rohkem eelarvekärpeid, mis eelarvet mõjutaksid, märkis Dombrovskis. 2010. aastaks on Lätil vaja kärpida 500 miljoni lati ulatuses, selgitas peaminister. Rohkem pensionikärpeid ei plaanita selle eesmärgi täideviimiseks, lubas riigijuht.

Juunis viidi läbi muudatus, mille järgi vähendati pensione 10% ning töötavatel pensionäridel 70%.

Eesti eelarvedefitsiit suurenes Euroopa Liidu terminites rohkem kui kaks korda selle aasta esimeses kvartalis aastataguse ajaga võrreldes. Eesti I kvartali eelarvedefitsiit, kaasaarvatud sotsiaalkindlustuse ning riigi ja kohalike omavalitsuste kulutused tõusid 5,57 miljardi kroonini eelmise aasta sama aja 2,06 miljardilt kroonilt. Eelarvedefitsiit on vastavalt Bloombergi arvutustele 2,5% sisemajanduse koguproduktist.

Eesti kohta tulevad I poolaasta numbrid alles 3. kvartalis, lubati rahandusministeeriumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2009, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing