Eesti I kvartali eelarveauk suurenes, euro ohus

30. juuni 2009, 13:26

Eesti eelarvedefitsiit suurenes Euroopa
Liidu terminites rohkem kui kaks korda selle aasta esimeses kvartalis
aastataguse ajaga võrreldes, viidates sellele, et Eesti ei pruugi olla valmis
2011. aastast eurole üleminekuks, kirjutas Bloomberg.

Eelarvedefitsiit, kaasaarvatud sotsiaalkindlustuse ning riigi ja kohalike omavalitsuste kulutused tõusid 5,57 miljardi kroonini eelmise aasta sama aja 2,06 miljardilt kroonilt. Eelarvedefitsiit on vastavalt Bloombergi arvutustele 2,5% sisemajanduse koguproduktist.

Esimese kvartali number tähendab, et valitsus peab hoidma defitsiiti 0,5% peal sisemajanduse koguproduktis kogu ülejäänud aasta, et eurokriteeriumeid täita. Rahandusminister Jügen Ligi on öelnud varem, et ta ei näe mingit paranemist majanduses enne kolmandat kvartalit.

Peaminister Andrus Ansip on kärpinud 2009. aasta riigieelarvet 16 miljardi krooni võrra ehk 7,4% sisemajanduse kogutoodangust, et vältida riigireservide ärakulutamist ja hoida eelarvedefitsiiti 3% tasemel SKP-st, ehk euroliidu eelarvedefitsiidi lävel. Sel juhul oleks võimalik, et 2011. aasta 1. jaanuaril saab Eesti üle minna eurole, mida valitsus on nimetanud ühe peamise majandusliku eesmärgina.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. July 2009, 16:54
Otsi:

Ava täpsem otsing