Ligi: käibemaksuvaidlus - otsitakse võitjat

23. juuli 2009, 19:22

Kuigi käibemaksu tõus tuli teha
ebamõistlikult kiiresti ning iguskantsler leidis selle põhiseadusega vastuolus
olevat, pole selle tagasipööramisel mingit mõtet, sest sellega kaasneks taas
kaos ning kulud kannaks erasektor, kirjutab rahandusminister Jürgen Ligi oma
ajaveebis.

Järgneb Jürgen Ligi seisukoht

Ma ei tea kedagi, kellele käibemaksu tõus meeldinud oleks. Ja arvasin, et ei saa kunagi teada kellestki, kellele oleks kasulik selle vaidlustamine. Kaupmeeste, suurimate kannatajate, Liit on seda juba otse ka öelnud, et tagasipööramisel poleks mõtet. Polegi, sest kõik sildi- ja programmimuutused, mis tuli teha tõesti ebamõistlikult kiiresti, tuleks teha uuesti ebamõistlikult kiiresti. Ja siis uuesti. Ka käibedeklaratioonid tuleks uuesti teha. Maksuametis, eriti tolliregistris, tõotaks tulla mõningane kaos. Kulusid kannaks nii riik kui erasektor.

Ettevõtjaile laiemalt tähendab see kogu Eesti rahandusliku usaldusväärsuse kannatamist. See on otsene risk kasvõi laenuraha hinnale, kui me eelarveprobleemid teranvevad.

Tederi jutt, et tema õigusprintiip, mõistliku tähtaja oma, on ülim, ei päde teiste printsiipidega koosmõju korral. Tema võit vaidluses annaks eranditult ebamõistlikke tagajärgi ning Riigikogu mittereageerimine ja venitamine toonuks suurema kahju ka ettevõtjaile. Tagasipööramine sunniks riigile peale veelgi valusamad otsused ja mitte pika etteteatamisega. Kes ikkagi on teatanud 2-3 kuud ette majanduskriisi algusest ja järjekordsest, senisest halvemast maksuprognoosist, nagu nõuab õiguskomsjon maksutõusu puhul? Eikeegi, mispärast Riigikogu poolne pikk etteteatamine kriitilises olukorras tähendanuks tegelikult etteteatamist võimetusest maksta välja pensione ja palku.

Aga neid, kes nüüd oma edevuse näitamisega kasu saada loodavad, on siiski laekunud. Pihl näiteks venekeelse pressiteatega. Noo, arutasime asja ka temaga ja vastu ta kiirele lahendusele küll ei olnud. Sõerdi tänane sõnavõtt on veel piinlikum, sest temaga leppisime tolle tõusu lausa paberil kokku, enne kui Laar rahvaliidule jalahoobi andis. Teise läbirääkija, Tarmo Männi avaldus käibemaksutulu kiirest laekumisest oli korrektne ja on kenasti netis alles. Ega õigus, Aivar, ole eesmärgilt ebapragmaatiline. Selles kaalutakse printsiipe vastastikku ja eelistatakse tihti lihtsalt avaliku huvi. Eriti kui see on ka erahuvides.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 20:57
Otsi:

Ava täpsem otsing