Valgevene mõtles välja uue riigilaenu - maksusoodustuse

12. august 2009, 17:15

Valgevene võimud
paluvad Venemaalt uut sorti laenu maksusoodustuse näol. Minski
ettepanekul maksaksid nad käibemaksu alles kaupade realiseerimisel, mitte
piiriületusel, vahendas uudisteportaal charter97.org.

See tähendab uut tüüpi lühiajalist laenu Valgevene majandusele, kirjutas Vene ajaleht Nezavisimaja Gazeta. Rea ekspertide arvates võivad sellised nõudmised olla tingitud poliitilisest olukorrast. Möödunud reedel teatas Andrei Kuznetsov, kes on Venemaa saatkonna majandusnõunik Valgevenes, et Vene pool on valmis selliseid ettepanekuid läbi vaatama.

Vastavalt ametlikule statistikale ületas Valgevene ja Venemaa kaubakäive I kvartalis 18 miljardit dollarit. Seejuures tuli Valgevene riigil maksta kauba piiriületusel Venemaa riigikassasse 13,7 miljardit rubla käibemaksu. Kui lükata käibemaksu tasumine piiriületuselt kauba realiseerimisele, pikeneb maksetähtaeg piimatoodete ning teiste kiiresti riknevate kaupade puhul mõnele päevale. Masinaehitustoodangu puhul, mis jääb müüki ootama kuhugi Venemaa lattu, lükkub käibemaksu tasumine mitme kuu taha.

Venemaa doteerib Valgevene majandust mitmel eri moel kokku 3-5 miljardi dollariga aastas. Oletatakse, et ka nüüd tuleb Venemaa Valgevenele vastu, kuid võib küsida Minskilt poliitilist garantiid või mõnd muud vastuteenet, näiteks Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2009, 16:53
Otsi:

Ava täpsem otsing