Nordea fondiga läks kaduma enam kui 100 miljonit eurot

14. oktoober 2009, 13:29

Nordea pank on struktuursete
investeerimistoodetega põhjustanud investorite rahakotti paraja augu, kui 1500
klienti kaotas kogu Nordea Mermaid fondi investeeritud raha, kirjutab
Taloussanomat.

Veel enamad kliendid on pidanud vastu võtma väiksemaid kahjumeid. Aastal 2006 müüs Nordea Mermaid-fondi tooteid, mille tootlus ja risk olid seotud 100 kuni 120 ettevõttega. Tegemist oli CDO-dega ehk kokkupakitud võlakohustustega ning just seda liiki investeerimistooteid süüdistatakse ka maailma tabanud finantskriisi ühe põhjustajana.

Fondi toodetest kolm – Topelttootlus, Tootlus ja Kasum-nimelised muutusid sel aastal täiesti väärtusetuteks. Fondis on kokku 12 erineva profiiliga toodet, millega investorid on kaotanud juba enam kui sada miljonit eurot.

Sellise fondi riski hindamine on ilmselgelt tavalisele inimesele suhteliselt keeruline. Investeeringute tootlus on seotud enam kui saja erineva ettevõtte keskmise tootlusega, mis muidugi piirab natuke ka riski arvestades, et kõikide võlakirjade korraga väärtusetuks muutumine on vähetõenäoline.

Fondi võlakirjade hulka kuulus näiteks terve rida valitsuse poolt päästetud Islandi panku ning ka Freddie Mac ja Fannie Mae omad USAst.

Juhtumit hakkab uurima ka finantsjärelvalve, et selgitada välja, kas klientidele selgitati ikka kõiki investeeringuga seotud riske.

Iltalehti andmetel on Soomes Alandil kartulikrõpsude tootmisega tegeleva Chips Groupi juht Sture Carlson ka Nordea kaotuste pärast kohtusse kaevanud. Tema sõnul ei maininud pank investeeringut nõustades kordagi, et ta võib sellega kaotada kogu investeeritud raha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2009, 14:50
Otsi:

Ava täpsem otsing