15. oktoober 2009 kell 21:00

Mis on õieti RAMi sees?

Dirigent Ants Soots möönab, et seoses eelmise juubeli ja Gustav Ernesaksa 100. sünniaastapäevaga on Eesti Rahvusmeeskoor (RAM) tõsiste ja mahukate kavadega piisavalt fookuses olnud. Seekordses kavas otsustati keskenduda koorilauljale - kes on see mees, kes RAMis laulab, mida ta teeb ja suudab?

"Meil on vahvaid soliste, mitte ainult vokaalsoliste, saame välja panna ühe duo. Lisaks on meil kaks toredat ansamblit: "Kuninglik kvintett" ja ansambel "Improloo", mille nimigi ütleb, et seal tegeldakse improvisatsiooniga ning kogu see vaim ja fantaasia, mis sealt tuleb, vastandub huvitavalt koorilaulule," mainis Ants Soots.

Sünnipäevakontserditel esinevad vokaalsolistid Mareks Lobe, Aleksandr Mihhailov, Olari Viikholm, Andres Alamaa ja Andrus Kirss, Jaan Krivel mängib klarnetit, Siim Selis klaverit ja orelit.

Kavas on nii eesti kui lääne autoreid, nii tõsisemaid kui lustakaid lugusid ja rahvalaule. "Kava suhtes oli taotlus, et iga solist ja ansambel saaks ennast näidata just selles elemendis, mis talle kõige omasem ja et iga individuaalsus saaks ennast avada," selgitas Ants Soots.

Kooriteoste valikul lähtuti sellest, et esindatud oleksid RAMile olulisemad autorid, alustades RAMi loojast Gustav Ernesaksast kuni koorile kõige võimsamaid originaalteoseid loonud Veljo Tormiseni.

Väljavalitute reas on veel Ester Mägi, Mart Saar, Eduard Tubin, Evald Aav, Alfred Karindi, Konstantin Türnpu ja varalahkunud Kuldar Sink, kelle "Meie Isa palve" kõlab kontserdi avaloona.

Kava pakub nii äratundmis- kui taasavastamisrõõmu, esitus aga lisaks koorilaulule toredat soolo- ja ansamblilaulu, võimaldades publikul paremini mõista, mis toimub RAMi sees.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum