Lea Larin: Äripäeva teema ülevõtmine ebaeetiline

29. oktoober 2009, 15:33

Kuigi Eesti Päevaleht väärtustab erakondade
rahastamise läbipaistvust ning on seda kajastanud, ei pea lehe peatoimetaja
Lea Larin eetiliselt aktsepteeritavaks Äripäeva leitud ja suurelt välja mängitud
Reformierakonna varjatud rahastamise teema ülevõtmist.

Järgneb Eesti Päevalehe peatoimetaja Lea Larini kommentaar:

"Erakondade rahastamise läbipaistmatus on Eestis väga oluline teema, mistõttu on nii Eesti Päevaleht aastate jooksul kui ka teised väljaanded seda teemat järjepidevalt valgustanud.

Meenutan Raimo Poomi artiklit "Parteide rahastamise kord määrib Eesti mainet" (22. aprill 2008) GRECO raporti kohta, kus nenditakse, et Eestis ei ole poliitilise tegevuse rahastamissüsteemi järelevalve tõhus ning olemasolevaid eeskirju ei rakendata.

Samuti ka artikleid "Paljastus: riigikogus valmib kava varjata parteide rahaallikad" (19. oktoober 2007), milles avaldasime, et Eesti Päevalehe käsutuses on riigikogu põhiseaduskomisjoni kuluaarides koostatud eelnõu-kavand, mis lubaks parteidel jätta avaldamata alla 2500krooniste annetuste päritolu ning käesolevast sügisest "Kampaania läbi: kas uus tuleb samasugune?" (20. oktoober 2009), milles nendime, et parteide kampaaniate kontrollimises ja rahastamises pole kiireid lahendusi oodata.

Aastate jooksul on erakondade rahastamisskeeme järjepidevalt paljastanud ka Eesti Ekspress ning sama võib öelda kõikide väljaannete – kes vähegi poliitikast kirjutavad – kohta.

Kuna Äripäev küsib otseselt: "Enamik meediaväljaandeid on teemat kasinalt kajastanud. Kas tegemist on väheolulise teemaga? Millisel põhjusel/põhjustel ei ole teemat Eesti Päevalehes kajastatud? Kas kommenteeriksite väidet, et Eesti meedia on erakonna pressiteenistus, mille käis välja Äripäeva uuriva toimetuse juht Aivar Hundimägi?", siis vastan, et kiitus tublidele Äripäeva kolleegidele Reformierakonna skeemi paljastamise eest, kuid ma ei pea eetiliselt aktsepteeritavaks Äripäeva leitud ja suurelt väljamängitud teema ülevõtmist.

Ja sedaviisi Eesti ajakirjanduses ka ei tehta.

Samamoodi on Eesti Päevaleht kirjutanud Baltikumi meediaäris toimuvast tähelepanuväärsest protsessist, kuidas ärimehed Aleksander Tralmaks ja Kalle Norberg, kes omandasid suvel Läti suurima kvaliteetlehe Diena ja sealse Äripäeva, on korduvalt välja öelnud, et soovivad järgmise sammuna "konsolideerida Balti meediaturgu" ning mida see soov võiks kaasa tuua: kas samasuguse kaose, mis vallandus Lätis pärast Diena ostu, millest kirjutas isegi ajakiri The Econimist, nimetades Dienas toimuvat suureks ohumärgiks.

Kuid Äripäev ei ole seda teemat, kuidas Bonnierid on oma müügiga ei tea kellele põhjustanud Balti suurima linna suurimas lehes kaose, valgustanud."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2009, 13:51
Otsi:

Ava täpsem otsing