Nordea: Balti riikides tuleb üks langusaasta veel

Sirje Rank 17. november 2009, 12:32

Täna avaldatud majandusprognoosis kolme Balti riigi, Poola ja Venemaa kohta kirjutab Nordea pank, et ehkki maailmamajanduses on olukord panga suvisest prognoosist arvates märkimisväärselt paranenud, on Balti riikide majanduse väljavaated jätkuvalt kahvatud.

Pank prognoosib kõigis kolmes tuleval aastal SKP languse jätku.

Majanduse nõrk seis on tühjaks teinud ka eurolootused. Kõigil, peale Eesti. Eestil on unistus 2011. aastal euro käibele võtta ikka veel elus, hindavad Nordea panga analüütikud.

Eestis on osades majandussektorites olukord juba stabiliseerumas, samas kui nõrk kodumaine nõudlus on kasvu toibumisele jätkuvalt suureks piduriks. Ekspordinõudlust aitaks oluliselt ergutada Põhjala majanduste toibumine, mis looks aluse kogu majanduse jaluletõusuks. Eesti SKP kahaneb Nordea prognoosi järgi tuleval aastal veel 1,5% pärast 14,5% suurust langust sel aastal. Töötus saab tipust läbi tuleval aastal 17,5% tasemel. Eelarvedefitsiit on tänavu 3% ja tuleval aastal 3,2% SKPst.

Lätis jätkus kolmandas kvartalis järsk majanduslangus hoolimata ekspordinõudluse kasvust Euroopa Liidus ja Venemaal. Viimasel ajal on taas ringlemas spekulatsioonid lati devalveerimisest ning samuti valitseb ebakindlus IMFi abilaenu järgmise väljamakse osas. Võimalik devalveerimine Lätis suurendaks ebakindlust kogu regioonis, märgib pank. Lätile prognoosib Nordea tulevala aastal 3,5% suurust SKP langust pärast 18% suurust kukkumist lõppeval aastal. Eelarvedefitsiit on tänavu hinnanguliselt 9,5% ja tuleval aastal 8,5% SKPst. Tööpuudus kasvab tuleval aastal selle aasta 17%lt 19,5%le ja hakkab siis alanema.

Leedu majandus on selle aasta kolm esimest kvartalit olnud järsus languses ning langus jätkub ilmselt ka veel 2010. aastal. Tänavu kahaneb Leedu SKP Nordea prognoosi järgi 16,5% ja tuleval aastal 3,0%. Leedu eelarvedefitsiit kasvab tänavu pea 10%le SKPst ning jääb ka tuleval aastal 9% lähedale. Euroga liitumine pole reaalne enne 2013. -2015. aastat, hindab pank. Tööpuudus jõuab tipust läbi tuleval aastal, mil see kasvab tänavuselt 15 protsendilt 18,2%le.

Poola majandus hakkab tuleval aastal tasapisi toibuma ja jõuab normaalse kasvu juurde tagasi 2011. aastal. Kriisist on Poola suhteliselt terve nahaga läbi aidanud eratarbimine, mis nüüd paraku ilmutab nõrgenemise märke. Panga prognoosi järgi kasvab Poola SKP tänavu 1,4% ning tuleval aastal 2,9%. Tööpuuduse tõus jääb tuleval aastal pidama 11,7% juures.

Venemaad tabas nii finantskriis kui toorme hindade langus rängalt, teises kvartalis kahanes SKP 10,9%. Nüüd on aga nafta hind taas tõusul ning olukord majanduses stabiliseerumas. Toibumise tempot hoiavad aga tagasi investeeringute järsk vähenemine 2009. aasta esimeses pooles ning eratarbimise vähenemine. Venemaa SKP kahaneb tänavu 8,2% ja kasvab tuleval aastal 1,8%. Töötus tõuseb tänavu 7,5%le ja hakkab siis alanema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:09
Otsi:

Ava täpsem otsing