Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjad: aasta äritegu on Solaris

    Indrek Jürgenson, Olympic Entertainment Groupi juhatuse esimees
    Võib-olla tasuks jätta tiitel sel aastal üldse välja andmata, et motiveerida ettevõtjaid uuel aastal suuremaid tegusid tegema? Kindlasti on mitmeid, keda tasuks just raskete oludega kohanemise eest esile tuua, kuid aasta ettevõtja võiks ikkagi olla inimene, kes millegi arendamisel silmapaistvaid tulemusi on saavutanud.
    Aasta äritegu on aga Solarise keskuse avamine. Solaris võib emotsionaalselt meeldida või mitte, kuid kindlasti on tegemist väga olulise sündmusega Tallinna ja laiemalt ka Eesti jaoks. Eriti ajal, mil paljud projektid on seisma pandud või suisa paberile jäänud, on nii mastaapse ja mitmekülgse keskuse valmimine minu arvates väärt aasta teo tiitlit.
    Valdur Laid, Elion Ettevõtted ASi juhatuse esimees
    Nii raskel aastal ei lähe just kellelgi hiilgavalt. Sõna otseses mõttes kõige silmapaistvamad (vähemalt Tallinnas) on 2009. aastal olnud vennad Rebased oma äsjavalminud Solarise keskusega, millest vaatamata kriitikale on kiiresti kujunenud oluline äri ja meelelahutuse tõmbekeskus.
    Samuti Eesti riigi eurokõlbulikuks saamine. Kuigi maksumaksjad on kannatanud pisut rohkem, kui peaks, ja avaliku sektori kulud on kahanenud vähem, kui võiks, on kokkuvõttes tegemist lühiajalises plaanis Eesti rahvusvahelise usaldusväärsuse taastamiseks kõige olulisema teoga. Tasub vaid meenutada ja võrrelda aasta alguses ja viimasel kuul Eesti kohta välismeedias avaldatud lugude tonaalsust. Ilma rahvusvahelise usaldusväärsuse ja sellega kaasnevate investeeringuteta ei saa me aga ühegi nipiga Eesti tööpuudust oluliselt väheneda.
    Tarvo Vaasa, Tamro Eesti OÜ tegevjuht
    Skandaalsemad (ärimehed - toim) tulevad pähe, aga sellised tõsisemad kujud… Minu isiklik sümpaatia kuulub Tallinna sadamale ja Ain Kaljurannale, sest see on suur asi, mida nad teevad.
    Üldiselt võiks öelda, et aasta tegu ongi see, et oleme suhteliselt hästi majanduslangusest pääsenud. Pean silmas seda, et riigieelarve on kontrolli all.
    Majandust elavdab eelkõige eksport ja tootmisega seonduv. Näiteks koostöö kosmoseagentuuriga on suur saavutus, mis on globaalne ja pika elueaga projekt. Ei arva, et Solarise ehitamine oli suur majanduslik sündmus.
    Indrek Sepp, Pristis ASi suuromanik
    Mulle on väga sügava mulje läbi aegade jätnud Kristjan Rahu, kes on Tallinna Kütte juhataja ja seotud veel mitme teise ettevõttega. Tema töö ja märkimisväärse edu saavutamine soojamajanduses on muljetavaldav.
    Selle aasta teoks on reorganiseerimisvõime. Kindlatelt majandusstampidelt, mida seni pärgas edu, on suudetud kohanduda ja jääda pinnale ning veel arenedagi.
    Samuti on riik suutnud oma pingutuste järel saada eurokõlbulikuks ning see on kõikidele ettevõtjatele hea uudis.
    Ettevõtjate tulevik on selle võrra kindlam, kuna riigi kui terviku usaldusväärsus suureneb ning see hakkab lähiperspektiivis mõju avaldama. Mõju nägemiseks ei pea me ära ootama päeva, mil euro Eestis kasutusele võetakse.
    Ants Nurk, Nycomed Sefa ASi juht
    See ei olegi nii lihtne (parima ärimehe valimine - toim). Pole mõelnud. Lugesin juttu ehitusfirmast, kes ehitas Viljandi-Tartu maanteele üle Emajõe uue silla. Raskel ajal kena saavutus (ehitaja Merko Ehitus - toim).
    Aasta tegu võiks olla Tartu Lõunakeskuse juurdeehitus. Esiteks on kena ja õigel ajal tehtud ning ilusasti käima läinud.
    Tundub küll, et sellega on kõik hästi, sest ma olen käinud nädala sees ja enne jõuluhullust, kuid parkimiskohti on alati raske leida. Järelikult kõik toimib. Lõunakeskuse juurdeehitisel on hea poodide valik, hea kohavalik, liiklus on hästi reguleeritud ja ümber on uued teed.
    Rain Hüva, Viljandi Aken ja Uks ASi juhatuse esimees
    Ma läheneks selle nurga alt, et kes on see ettevõtja, kellel on piisavalt pikk ja strateegiline pilk olnud ning kes on erinevates majandustsüklites vastutustundlikult ja pika perspektiiviga oma asja ajanud. Minule meeldib BLRT juhi Fjodor Bermani esiletõstmine ja ka mina annaks aasta ettevõtja tiitli just temale. Berman on teinud plaane ning ei ole lasknud end kinnisvarabuumi olemasolust või puudumisest kõigutada ega ole olnud nn õielt õiele hüppaja.
    Tahaks kiita nii meie avaliku sektori kui ka ettevõtete kulude kärpimist. Kui me vaatame ringi ja otsime riike, kes neid (eelarvekärpimise - toim) kokkuleppeid on teinud ennetavalt ja vabatahtlikult, siis ma arvan, et neid riike on Euroopas väga vähe. Eesti riigi ja omavalitsuste eelarvete kärpimine on ääretult positiivne asi ning näitab riigi paindlikkuse taset. Avalikus sektoris toimunud eelarvete vähendamine võib olla tehtud veidi valesti, kuid oluline on fakt, et kokkulepped on saavutatud.
    Antti Toppi, Filter ASi juhatuse liige, tegevjuht
    Aasta ettevõtja oleks suurim reaalsete töökohtade looja. Väga raske on kedagi või midagi konkreetselt ära mainida.
    Edu toob pikas perspektiivis oma ärimudeli sihipärane arendamine ja toodete-teenuste eksport.
    Heiki Einpaul, Hekotek ASi tegevdirektor
    Aasta tegija Sylvester (või siis Mati Polli) ja samuti ka aasta tegu - sundis maksuameti lõpuks mõistusele tulema.
    Jaak Saarniit, Riigi Kinnisvara ASi juht
    Fjodor Berman võiks olla, sest on ellu jäänud ja laienenud. Lõppeval aastal suutis laieneda ja täita tellimusi. Metallipool on hakanud liikuma ja planeeringud käima lükatud.
    Solaris on kahtlemata üks variant ja kindlasti sobib see ka aasta teoks.
    Tõnu Ääro, Mažeikiu Nafta Trading House OÜ juht
    Aasta ärimeest on raske välja tuua, eks paljud on tublid ja praeguses raskes majandussituatsioonis hästi hakkama saanud.
    Aga aasta tegu on kindlasti riigi saamatus käibemaksu kogumisel, mis toob kaasa vähem maksulaekumisi.
    Äripäeva ja Delfi lugejad valisid "Masumurdja 2009" tiitli vääriliseks kauaaegse BLRT Grupi juhi Fjodor Bermani, kes hoolimata globaalsest majanduskriisist seilab edulainetel ning laiendab ettevõte haaret keerulisemate toodetega nii Skandinaavias kui ka Aasias.
    "Mõnes mõttes oli üllatus ja mõnes mõttes ei olnud ka," ütles Berman võidu kohta. "Kindlasti on see tunnustus BLRT Grupi tööle ja tulemustele."
    Kuidas vaatab Berman jõulude eel aastale tagasi?
    "2009. aasta esimene kvartal üllatas negatiivselt, kui mahud kukkusid keskmiselt 30% ja mõnes tegevussuunas isegi kuni 50%. Positiivne on aga see, et oleme selle aasta suhteliselt hästi üle elanud, kahjumisse ei ole langenud. Kõige rohkem olen rahul asjaoluga, et oleme saanud uusi pikaajalisi tellimusi ning võitnud mitmeid Skandinaavia infrastruktuuriprojektide riigihankeid. See on suur tunnustus ja kvaliteedimärk. Oleme vaikselt läinud ka uutele, mittetraditsioonilistele turgudele Aasias," lisas Berman.
    Kuidas on ta suutnud juhtida nii suurt ettevõtet sõna otseses mõttes masu murdes?
    "Tänu töökale ja professionaalsele meeskonnale. Oleme nii strateegilises kui ka taktikalises mõttes olnud paindlikud ja reageerinud uutele oludele piisavalt ruttu. Ka oleme püüdnud võtta ainult õigustatud riske ja neid jaotades - seda ka kasvuaastatel," selgitas ta.
    Tööandjate keskliidu volikogu esimehe, suurettevõtja Enn Veskimägi sõnul on "Masumurdja 2009" tiitli pälvinud Fjodor Berman edukalt BLRT Gruppi juhtinud juba aastaid.
    "Nii palju, kui ma teda tunnen, on tegemist äärmiselt tugeva ja perspektiivse mõtlemisega juhiga," ütles Veskimägi. "Kriis jõudis erinevatesse majandusharudesse erineval ajal ja erineva sügavusega. Mulle tundub, et laevaehitussektorit puudutas see vähem kui näiteks kinnisvarasektorit."
    Ka teine finalist, rahandusminister Jürgen Ligi oleks Veskimägi sõnul olnud tiitlit väärt.
    "Minu arvates on Jürgen Ligi viimase aja üks tugevamaid rahandusministreid. On positiivne, et temas on rohkem rahandusministrit kui poliitikut. Ta räägib asjadest otse ja nii, nagu need on," nentis Veskimägi.
    Masumurdja nominendid olid lisaks Bermanile ja Ligile ka Krimelte juht Jaan Puusaag, OG Elektra omanik Oleg Gross, LHV Panga rajaja Rain Lõhmus, tekstiilitööstur ja Wendre omanik Peter Hunt, suurärimees Urmas Sõõrumaa, Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm ja Ericssoni Eesti juht Veiko Sepp.
    Autor: Katariina Krjutshkova
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.