29. juuli 2010 kell 15:36

IMF annab Ukrainale 15 miljardit dollarit

Kolmapäeva hilisõhtul kiitis Rahvusvaheline Valuutafond heaks 15 miljardi dollarilise laenu Ukrainale.

Kiiev on võitnud IMFi toetuse tänu karmile kärpekavale ning tegutsedes otsustavalt jätkusuutmatute kommunaalsubsiidiumite kaotamisel, tõstes esimese asjana kodumajapidamiste maagaasi tariife 50 protsendi võrra, vahendab Financial Times.

IMF kinnitas, et tõestades enda pühendumist ebapopulaarsetele reformidele saab Ukraina kohest abi 1,89 miljardit dollarit. Järgmised väljamaksed kahe ja poole aastasest laenust sõltuvad riigi kvartaalsetest näitajatest.

"Ukraina on välja tulemas raskest perioodist, mille ajal tabas riigi majandust šokk väljastpoolt, mida suurendas kodumaise turu haavatavus," ütles John Lipsky IMFist. "Ametivõimud on keskendunud hetkel valitsevate ebakõlade likvideerimisele ning viia riigi majandus jätkusuutlikule tõusule, mida aitavad saavutada rahandus-, energia- ning finantsreformid," rääkis ta.

Laenu tingimusena nõustus Ukraina järk-järgult vähendama enda eelarve defitsiiti praeguselt 5,5 protsendilt 2,5 protsendini aastaks 2012. Avaliku sektori võlakoormus tuleb Kiievil 2015. aastaks viia madalamale kui 35 protsenti sisemajanduse koguproduktist.

Läinud aastal kukkus Ukraina SKP 15 protsenti ning osa IMFi 11 miljardi dollariliselt laenust osutus riigi jaoks eluliselt tähtsaks. Ometi oli valuutafond sunnitud abi andmise külmutama, kui reformid said presidendivalimiste kampaania jooksul tagasilöögi.

Analüütikud ootavad, et riik üritab taas koguda kaks miljardit dollarit riiklike võlakirjade emiteerimisega. Juuli alguses oli riik sunnitud tühistama kahe miljardi dollari väärtuses kümeaastaste Eurobondide emiteerimise, tõrkudes maksma kaheksaprotsendilist intressi. Kiiev loodab, et kehtiva IMFi lepinguga suudetakse varsti odavamalt raha laenata.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum