Indrek Kald • 11. august 2010 kell 12:03

Varek: makrost olulisemad on reaalsed töökohad

Riigikogu keskerakondlasest liikme Toomas Vareki sõnul on makromajanduslikud näitajad kõigest numbrid, mis inimeste heaolus otse ei kajastu.

Vareki sõnul on peamine ikkagi tööpuuduse näitaja ja sellega on lood enam kui halvad. "Et Eestil läheks paremini, on vaja luua reaalseid uusi töökohti," märkis ta.

Vareki ütlusel kaob sügisel-talvel hooajaline tööhõive. "Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga on juhtinud tähelepanu, et tööhõive on läbi aegade madalaim. Samuti on haigekassa seadnud selgelt kahtluse alla valitsuse tööpuudusenäitajad ning ka Eurobaromeeter näitab Eesti töötust oluliselt suuremana kui valitsuse ametlik statistika," rääkis ta.

Kuni jätkub praegune poliitika, ootab Eestit ees väga pikk vindumine, on Varek kindel. "Kui valitsus ikka midagi ei tee, et uusi töökohti luua, siis ega ka Eesti majanduse ja riigieelarve olukord ei parane. Kindlasti ei parane sel juhul, kui Eestis pole tööd, Eesti inimeste olukord ja heaolu,” ütles ta.

Varek peab väga murettekitavaks infot riigieelarve täitumise kohta. "Viie kuu defitsiit oli 5,3 miljardit, arukast majandamisest on Eestis asi väga kaugel. Samuti ei ole peaminister ja rahandusminister eelarvedefitsiidi probleemi sügavuse osas ühel meelel. Peaminister usub, et eelarve laekub üle. Rahandusminister sellega nõus ei ole," märkis ta.

"Kui valitsusel pole isegi ühist arusaama eelarveseisu osas ja peaminister surub rahandusministrit laulma kiidulaulu, on lugu ikka päris hull," lisas Varek.

Hetkel kuum