Silvia Kruusmaa • 22. september 2010 kell 15:32

Leis: Soome magusamaks Eestisse kommituriste ei too 

ASi Premia Foods juhatuse esimees Kuldar Leis usub, et Soomes kehtestatav magusamaks võib sealses tarbimises põhjustada väikese võnke ainult paaril esimesel kuul, Eestisse see aga põhjanaabreid magusat ostma ei too.

Eelmisel neljapäeval otsustas Soome valitsus, et maiustustele kehtestatakse lisamaks, mis toob riigieelarvesse igal aastal umbes 135 miljonit eurot. Kommid, šokolaad, kakaotooted, jäätis ja muud maiustused maksustatakse, et leevendada riigi võlakoormat, mis purustab riigikassa andmetel varsti Soomes 1990. aastate alguses pärast suurt majanduslangust registreeritud kõigi aegade võlarekordi, vahendas Helsingin Sanomat.

Premia juhatuse esimees Leis ütles ERRi uudisteportaalile, et ta ei usu magusamaksu mõju maiustuste tarbimisele Soomes ka pikemas perspektiivis. Samuti ei pea Leis tõenäoliseks, et Eestis võiks Soomes kasutusele võetava maksu tõttu magusamüük suureneda, kuna soomlased tuleksid siia maiustusi koju kaasa ostma.

Hetkel kuum