23. september 2010 kell 18:13

Saksa idüll: kindel töökoht, palgatõus ja sotsiaalne võrdsus

Siemensi 128 000 töötajat said eluaegse töölepingu, palgad riigis tõusevad ja esimesed streikijad nõuavad juba lisa.

Siemensi juht Peter Löscher allkirjastas ametiühingu IG-Metall ja Siemensi töötajate nõukogu esindajatega lepingu, mis annab tähtajatu töökohagarantii kõigis Saksamaal paiknevates Siemensi üksustes. Tegemist on 2008 sõlmitud lepingu pikendamise ja laiendamisega. Lepingu võib katkestada kõige varem aastal 2013, soodsate olude jätkumisel pikeneb see automaatselt.

Tänu uuele lepingule saavad Saksamaa Siemensi töötajad sisuliselt eluaegse töökoha, sest tehaseid niipea Saksamaalt ära ei viida ja koondamised muutuvad harvemaks. Erandiks on siiski võimalikud kriisid – lepingus on punkt, et koondamised on hädaolukorras võimalikud kokkuleppel töötajate esindajatega. Lepingust jäeti välja kahjumis olev IT haru SIS, kus läheb peagi kaotamisele 4200 töökohta.

Arvestades, et Siemensis on 3000 vaba töökohta, peaks kindel töökoht meelitama tublisid ameti- ja kõrgkoolide lõpetajaid. Lisaboonusena lubab Siemens senisest rohkem kaasata oma töötajaid firma käekäiku puudutavatesse otsustusprotsessidesse.

Kohaliku statistikaameti teatel tõusid palgad Saksamaal teises kvartalis 3,4 protsenti, mis on suurim reaalpalkade tõus 2007. aasta algusest. Kõige rohkem tõusid palgad panga- ja kindlustusäris (7,4%), kõrgeimat brutopalka maksid oma töötajatele energiatootjad (tõus 4,5%). Palgatõusust ei ole ilmselt veel osa saanud sel nädalal hoiatusstreikidega alustanud metallitöölised. ThyssenKrupp ja Arcelor Mittal tehastes Duisburgis ja Bochumis streigib 1500 töötajat. Ametiühing nõuab metallitöölistele 6%-list palgatõusu, võrdset palka nii lepingulistele kui põhikohaga töötajatele, samuti kergemaid töötingimusi eakamatele töötajatele.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum