Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigi muudatused löövad ravimimüüjaid

  Haigekassa eesmärk suunata patsiendid odavaid ravimeid ostma aitab kokku hoida eelarve raha, kuid on muutnud ärevaks originaalravimite müüjad.

  Üks tundmatuks jääda sooviv patendiravimitega kaupleva ravimifirma juht kurtis, et sel aastal on nende käive märgatavalt vähenenud.  Teatavasti jõustus aprillist määrus, millega apteeker peab patsiendile esmalt soodsaimat ehk geneerilist ravimit pakkuma. Juulist määrati 50protsendise soodustusega ravimitele piirhinnad ja hinnakokkulepped, mis käristas geneeriliste ja originaalravimite hinnavahe kohati väga suureks.
  Haigekassa andmetel kulutasid patsiendid mullu soodusravimitele oma taskust ligikaudu 800 miljonit krooni. Seega tasus patsient ühe retseptiravimi eest keskmiselt 125 krooni.
  Soodsaim ravim jääb sageli tähele panemata
  Inimeste omaosaluse suurust analüüsides ilmneb, et Eestis kasutatakse ravimeid üsna ebamõistlikult.  Näiteks kõrgvererõhutõve ravimite puhul ostetakse vaid kümnel protsendil juhtudest sama toimeainega ravimite hulgast kõige soodsam, teatas haigekassa. Asjakohase teavituskampaaniaga on juba algust tehtud.
  Ühest vastust, kuidas apteeker ravimeid esitlema peab, pole.
  Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juht Dagmar Rüütel selgitas, et iga teenuseosutaja korraldab ravimimüüki oma parima teadmise ja oskuse kohaselt.
  "Kui apteeki ostetakse lai valik sama toimeainega ravimeid, on see vaba valik. Kõige odavam peab kindlasti olemas olema. Valiku laiendamine kallimate ravimitega on apteegi otsus," selgitas Rüütel. Ta lisas, et toimeaine annab nii ravimi toime kui ka kõrvaltoimed. Ravimis sisalduvad abiained organismi talitlusse ei sekku, mistõttu on võimalus, et ravim patsiendile selles sisalduva abiaine pärast ei sobi, üliväike.  “Ei ole alust eeldada, et apteegis peaks saadaval olema sama toimeainet sisaldavad ravimid kõigilt tootjatelt. Suure tõenäosusega piisab valdavale osale patsientidest ühest või mõnest,” märkis Rüütel. Muutused aga mõjutavad apteekide käivet.  Apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel kinnitas, et pea kõikidel apteekidel käibed vähenevad. Üks põhjustest on odavate ravimite eelistamine.
  Apteeker näeb käibe kahanemist
  “Patsiendid ostavad ikka odavamaid. See, et 1. juulist tulid piirhinnad ja hinnakokkulepped 50protsendise soodustusega ravimitele, vähendab ilmselt oluliselt haigekassa ravimikulutusi, aga apteekide käibele ja patsiendi rahakotile mõjub uuendus kehvasti,” lausus Kimmel.
  Esmakordse retseptiga tulija teavitamist alustab apteekrite liidu esinaine kõige soodsama hinnaga ravimist, kuid kui inimesel ravi juba käib, siis Kimmel küsib, kas patsient tahab jätkata olemasoleva ravimiga või soovib midagi muud. Tihti jäädakse originaali juurde.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”