5. november 2010 kell 8:55

Iirimaa plaanib tuleval aastal säästa kuus miljardit eurot

Iirimaa soovib järgmisel aastal säästa kuus miljardit eurot, mis oleks riigi kõigi aegade karmim säästukava.

Praegune rekordiline eelarvedefitsiit, mis on 32 protsenti SKPst, peaks tuleval aastal langema 9,25-9,5 protsendile.

Eile õhtul uut valitsuse säästukava esitlenud rahandusminister Brian Lenihan tahab suurema osa ehk siis 40% säästupaketist läbi suruda juba tuleval aastal. Aastani 2014 plaanib valitsus kokku hoida 15 miljardit eurot, et langetada eelarvedefitsiidi alla ELi poolt nõutava kolme protsendi. Iirimaa majandus peaks aastal 2011 aga sellele vaatamata kasvama 1,75 %.

Lenihan usub, et Iirimaa elab üle oma võimete ja et majandus peaks kärbetega toime tulema. "Konsolideerimise põhiosa toomine aastale 2011 on vajalik ja näitab meie otsustavust, samuti et riik tegeleb tõsiselt avalike finantside probleemiga," ütles ta. Nelja aasta plaani detailid avalikustatakse veel selle kuu jooksul.

Valitsus võib loota Euroopa Keskpanga toetusele, mille president Jean-Claude Trichet teatas eilsel pressikonverentsil, et Iirimaa nelja aasta peale visandatud 15 miljardi euro suurune kärbe peaks olema piisav. On äärmiselt oluline, et suurem osa sellest varakult ellu viiakse, lisas Trichet. Iirimaa pingutusi kiitis ka ELi rahandusvolinik Olli Rehn.

Samas on valitsuse toetus parlamendis ülinõrk, nii et säästukava võidakse ka maha hääletada. Kui see peaks juhtuma, tulevad tõenäoliselt ennetähtaegsed valimised ning Iirimaa võib 2012 aasta alguses olla sunnitud ulatama abikäe euroliidu ja IMFi abipaketi poole, kirjutab Financial Times Deutschland.

Ka rahvusvahelised finantsturud on Iirimaa suhtes endiselt pessimistlikud. Iirimaa kümneaastaste võlakirjade intressimäärade vahe kärises võrdluses Saksamaa võlakirjadega eile uue rekordtasemeni, 5,22 protsendipunktile.

Iirimaa pankade saneerimine võib maksma minna kuni 50 miljardit eurot. Kõrgete refinantseerimiskulude tõttu peatas Iirimaa oktoobriks-novembriks kõik võlakirjaemissioonid ja on lubanud turule naasta alles 2011.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum