Sirje Rank • 8. november 2010 kell 8:52

Iiri võlakirjade ostjad streigivad

Iirimaa loodab vältida Kreeka saatust, mis sunniks Dublinit IMFilt ja Euroopa Liidult abi paluma, kui investorid riigi võlakirjadele selja pööravad.

Täna-homme on Dublinis ELi rahandusvolinik Olli Rehn, et tutvuda läinud nädalal avalikustatud kärpekava detailidega (kokku tuleb Iirimaal tuleva aasta eelarves kulusid kärpida ja makse tõsta 6 miljardi euro võrra) ning kohtuda lisaks valitsusliikmetele ka opositsiooni, tööandjate ja ametiühingute esindajatega.

Iiri valitsuse rahavajadused on küll tuleva aasta keskpangani kaetud, mistõttu riik vahetut abikätt ei vaja, kuid sealt edasi tuleb rahaturgudele naasta.

Iiri võlakirjade intressimäärade vahe Saksamaaga kärises täna 5,28 protsendipunktile (kasv läinud kuuga võrreldes 1,06 protsendipunkti) ning  suuresti Iirimaaga seotud probleemid rõhusid ka euro kurssi. Euro odavnes USA dollari suhtes 1,3930 dollarile.

„Olukord kipub kujunema ostjate streigiks,“ ütles agentuurile Bloomberg Iiri võlakirjadega aktiivselt kaupleva Danske Banki peaanalüütik Jens Peter Sörensen. „Midagi peab lähematel nädalatel juhtuma, et see dünaamika muutuks.“

Iirimaa rahandusministri Brian Lenihani eesmärk on kärpida defitsiit aastaks 2014 3%-le SKPst praeguselt 12%-lt. Kui juurde lisada ka pankade päästmisega seotud kulud, on Iiri eelarvedefitsiit tänavu 32% SKPst.

„Kell loeb minuteid poliitika ja eelarve vahel, investorid on tagapingil näost üsna rohelised,“ ütles Aladdin Capital Managementi laenuosakonna juht Scott MacDonald. „Eelarve on võti investorite usalduse taastamiseks.“

Iirimaa suurim opositsioonipartei Fine Gael ei kavatse valitsuse eelarveplaane toetada, ütles partei juht Enda Kenny. Valitsusel on parlamendis kolmekohaline enamus.

Iirimaa probleeme süvendab lisaks Saksamaa ettepanek luua euroalale püsiv kriisihaldusmehhanism, kus osa vastutust jääks investorite kanda.

Goldman Sachsi Euroopa piirkonna ökonomist Erik Nielsen usub, et Iirimaa võib siiski vajada tuleva aasta alguses IMFi või ELi abi.

„Kõik see hakkab juba tunduma nagu uute probleemide tsunami,“ ütles Nielsen. „On üsna suur tõenäosus, et „tähestiku supp“ tuleva aasta alguses Iirimaa ja Portugali rahastamisse kaasa tõmmatakse.“

Läinud nädalal teatas Venemaa rahandusministeerium, et arvab Iirimaa ja Hispaania võlakirjad riikliku investeerimisfondi jaoks sobivate investeeringute seast välja.  

Hetkel kuum