Indrek Kald • 15. november 2010 kell 11:01

Ise teeme, ise kontrollime

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas täna, et erakondade rahastamist kontrollivasse komisjoni hakkavad kuuluma parlamendiparteide liikmed, kes ise pole Riigikogus.

"Tahaksime, et see komisjon oleks tõsiselt võetav ja tõsiselt võetavad saavad olla vaid need poliitilised erakonnad, kes on esindatud riigikogus," kommenteeris otsust põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde.  

Linde rääkis Äripäevale, et väidet "omad kontrollivad omasid" saavad kasutada vaid eemalseisjad. "Tegelikult on iga erakond teisele erakonnale vähemalt poliitiline konkurent, kui midagi enamat. Siin sellist vennaarmu või poliitilist kokkulepet ei ole," väitis Linde. Tema sõnul peab ka avalik arvamus lõpuks uskuma, et nii see tõesti on.

Samuti hakkab komisjonis tööle vabariigi valimiskomisjoni liige ja audiitorkogu esindaja. Erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu võiks Linde arvates vastu võtta juba tuleval neljapäeval.

Erakonnad hakkavad uuest seadusest lähtuma järgmise Riigikogu volituste algusest, st alates 2011. aasta aprillist. Parteide rahastamist kontrollima hakkav komisjon koguneb seejärel kuu aja jooksul ning valib esimesel istungil esimehe.

Hetkel kuum