Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohtumispaigaks Eesti

  Laululoominguga maailmakuulsuse saavutanud eesti helilooja Veljo Tormise teostest on kavas "Avamäng nr 2", orkestrile loodud noorpõlveteos, mis rabas kuulajaid esiettekandel 1959. aastal Tallinnas Roman Matsovi dirigeerimisel oma pingelise dramatismi ja rütmienergiaga.
  Dirigent Anu Tali peab seda üheks eestlaslikema helikeelega teoseks, mis toob silme ette eesti talurahva, karmi looduse ja eestlase raskemeelsuse.
  Tormis alustas teise avamängu kirjutamist Moskva külje all Staraja Ruza loomingumajas 1958. aasta sügisel ja lõpetas selle järgmisel aastal Heino Elleri suvemajas Laulasmaal. Kõnekas on fakt, et Tormise "Avamäng nr 2" oli esimene tolleaegne eesti helitöö, mis jõudis rahvusvahelisele vaateväljale muusikafestivalil "Varssavi sügis 1961".
  Vene helilooja Sergei Prokofjev oli silmapaistev pianist ning klaveril on tema muusikas eriline tähtsus. Prokofjevi viiest klaverikontserdist on suurima populaarsuse pälvinud "Klaverikontsert nr 3 C-duur" - võib-olla seepärast, et temas kõlab klaveri kõikvõimsus, mis meenutab Tšaikovski ja Rahmaninovi kontsertide paatost. Helilooja komponeeris selle teose peamiselt 1921. aasta suvel, kui viibis puhkusel Prantsusmaal väikeses Bretagne'i külas St Brévin-les-Pins'is.
  Teose esiettekandel 16. detsembril 1921 Chicagos soleeris klaveril autor. Prokofjevi kolmas klaverikontsert kujutab endast teatud mõttes helilooja profiili nii pianisti kui ka isiksusena. Mstislav Rostropovitš on märkinud: "Kuulates Prokofjevi muusikat, meenub mulle alati tema kõnemaneer - terav, siiras, mõnikord järsk, kuid enamasti leebe." Põhjamaade sümfooniaorkestri ees soleerib Prokofjevi klaverikontserdis Makedoonia pianist Simon Trpceski, viimastel aastatel esile kerkinud tähelepanuväärne noor muusik.
  Solomon Volkov on oma raamatus "Šostakovitš ja Stalin: kunstnik ja tsaar" Šostakovitši sümfooniate kohta poeetiliselt öelnud, et need on autentsed romaanid oma ajast, kus linnulennu kõrguselt vaadeldud ajaloosündmuste eepiline haare haruldaselt hästi suure poeedi vääriliste peente psühholoogiliste visioonide ja lüüriliste pihtimustega seondub.
  See iseloomustus sobib kahtlemata ka Šostakovitši kümnenda sümfoonia kohta, mis on loodud vahetult pärast Stalini surma 1953. aastal.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Investori nädal: LHV uus nimiväärtus, USA tööhõive määr on taastumas
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Idufirmade juhid energiakriisist: talv võib tarbimise isu ära võtta
Tuleva talve üleelamine tuleb paras katsumus, nendivad energeetikaga seotud iduettevõtete Gridio, Fusebox, Sunly, Roofit.solar ja Fermi Energia juhid. Nad lahkavad, mis aitaks üha süveneva energiakriisi ajal pinnal püsida.
Tuleva talve üleelamine tuleb paras katsumus, nendivad energeetikaga seotud iduettevõtete Gridio, Fusebox, Sunly, Roofit.solar ja Fermi Energia juhid. Nad lahkavad, mis aitaks üha süveneva energiakriisi ajal pinnal püsida.
Krüptokuninganna tabamise eest pandi välja 100 000 dollarit
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.