Anne Oja • 23. november 2010 kell 15:13

Nordea: hapud laenud näitavad majanduse toibumist

Halbade laenude osakaalu vähenemine näitab majanduse toibumist, kommenteeris Nordea jaepanga juhi Olavi Pakkonen.

"Nordea laenuportfell on kvaliteetne ja halbade laenude osakaal oluliselt alla Eesti keskmise. See on üks põhjus, miks Nordea pank on teeninud kasumit ka majanduslanguse ajal," rääkis Pakkonen lisades, et Nordea laenuportfelli kvaliteeti näitab turu keskmisest madalam laenukahjumite maht.

"Laenukahjumite osakaal kogu portfellist moodustas aasta baasil 0,56%. Võrreldes aastataguse perioodiga on see langenud 0,32% punkti võrra, olles jätkuvalt madalam Eesti keskmisest," täpsustas Pakkonen.

Ta märkis samas: "Üleüldiselt näitab halbade laenude osakaalu vähenemine seda, et majandus on toibumas – eksport kasvab, tööhõive näitajad paranevad, eratarbimine tasahaaval suureneb."

Nordea panga hinnangul on ettevõtete lähitulevik pigem positiivne. "Lähikuud saavad raskemad olema eraisikutele. Lisaks jooksvate laenukohustuste täitmisele suurenevad oluliselt kulud kommunaalmaksetele. Samuti on prognoositust oluliselt kiiremini kasvanud teiste igapäevakaupade ja teenuste hinnad," selgitas Pakkonen.

Swedbank kommenteeris, et näevad oma panga hapude laenude statistikas sarnaseid trende nagu keskpanga omas. Konkreetseid numbreid Swedbank välja ei toonud, vabandades seda pädevate inimeste eemalolekuga.

Hetkel kuum