Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangad: nõrk majanduskasv hoiab järgmisel aastal intresse madalal

  Tiheneva konkurentsi tõttu võivad laenumarginaalid alaneda, märkis Sampo Panga krediidivaldkonna juht Ly Hõbe. "Kuigi Euribori liikumises suuri muudatusi ei näe, julgeme pikas perspektiivis prognoosida laenumarginaalide mõningast alanemist tulenevalt tihenevast konkurentsist," rääkis Hõbe muutustest laenuturul tuleval aastal.
  Euroala intressid püsivad järgmisel aastal madalad, kuivõrd euroala majanduskasv on nõrk ja ebaühtlane, sõnas Nordea jaepanga juht Olavi Pakkonen.
  "Täpset vastust on raske anda, kas Nordea pangas järgmisel aastal laenumarginaalid kerkivad. Ettevõtete finantsseisud on paranemas, kuid laenunõudlus tervikuna tagasihoidlik," märkis Pakkonen.
  Eraisikute puhul mõjutab laenutingimusi Pakkoneni sõnul kindlasti vastuvõetud võlakaitseseadus. "Omafinantseeringu määr vaadatakse võlakaitse seaduse valguses üle," sõnas pankur, lisades, et midagi täpsemat veel öelda ei saa.
  Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk ütles, et laenude marginaalid on kliendi jaoks juba praegu väga heal tasemel ning Euribori järsu tõusu märke pole. "Laenude marginaalid kõigi eelduste kohaselt ei kasva, kuigi analüüs võlakaitse seaduse üle veel käib ja lõplikku seisukohta selle kohta meil veel pole," lisas ta.
  "Ootame 2011. aastal laenuturul väikest elavnemist. Tööpuuduse vähenedes taastub ka tarbijakindlus ja selle kaudu julgus teha pikemaajalisi otsuseid. Kui aasta alguses on oodata, et inimesed harjuvad uue olukorraga euro näol, siis alates teisest kvartalist võib oodata teatavat elavnemist," rääkis Tukk.
  Huvi eluasemelaenude vastu on taastunud ning novembri laenude väljastamine oli juba 2008. aasta tasemel, ütles SEB eraklientide suuna äriarendusjuht Triin Messimas.
  "Me ei näe olulist Euribori ega marginaalide muutust järgmisel aastal," märkis ta.
  Pakkonen lisas, et ajendatuna riigivõlakirjade kriisist pikendas Euroopa Keskpank pankadele antava piiramatu likviidsuslaenu meetmed järgmise aasta esimese kvartali lõpuni, mis hoiab intressid praeguste tasemete juures. "Turud hindavad järgmise aasta lõpuks võimalikuks kuni 50 baaspunktist rahaturuintresside tõusu, mis langeb kokku ka Nordea ootustega," sõnas ta.
  Laenumarginaalid ei kerki, väike ootusärevus on Euribori tõusuks, mis viitab, et lõppintress kliendile võib tõusta. Meie arvates on tuleval aastal kuue kuu Euriboril liikumisruumi kuni 2 protsendini.
  Võib olla tõenäoline, et omafinantseeringu nõudmised muutuvad leebemaks. Usume, et turul peaks omafinantseeringu tase jääma ikkagi 20-30 protsendi piiresse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Investori nädal: LHV uus nimiväärtus, USA tööhõive määr on taastumas
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
LHV Groupi aktsiate nimiväärtuse muutmise tõttu täna LHV aktsiatega kaubelda ei saa. USA börsil on täna kauplemispüha.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Idufirmade juhid energiakriisist: talv võib tarbimise isu ära võtta
Tuleva talve üleelamine tuleb paras katsumus, nendivad energeetikaga seotud iduettevõtete Gridio, Fusebox, Sunly, Roofit.solar ja Fermi Energia juhid. Nad lahkavad, mis aitaks üha süveneva energiakriisi ajal pinnal püsida.
Tuleva talve üleelamine tuleb paras katsumus, nendivad energeetikaga seotud iduettevõtete Gridio, Fusebox, Sunly, Roofit.solar ja Fermi Energia juhid. Nad lahkavad, mis aitaks üha süveneva energiakriisi ajal pinnal püsida.
Krüptokuninganna tabamise eest pandi välja 100 000 dollarit
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.