Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Magnumi hiidlepingut ähvardab Soome apteekide boikott

  Mõned Soome väikeapteegid protestisid GlaxoSmithKline'i ja Magnumi lepingu vastu, mis viis ravimitootja lepingust taganemise uudiseni.

  Paar nädalat tagasi teatas Soomes tegutsev Eesti kapitalil põhinev ravimite hulgimüüja Magnum, et nad sõlmisid maailma ühe suurema ravimitootjaga GlaxoSmithKline Soomes distributsioonilepingu.
  Vahetult pärast GSK ja Magnumi ühiskirja apteekidele väljendas osa apteeke väga aktiivselt oma pahameelt. Magnumi juhatuse esimehe Leon Jankelevitshi sõnul oli tegemist selge vähemusega 800 Soomes tegutsevast apteegist.
  „Nad võtsid GSKga ühendust nii telefoni teel kui ka kirjalikult ning ähvardasid, et kui GSK tõepoolest hakkab oma tooteid alates uuest aastast läbi Magnum Medical Finlandi turustama, siis apteekidele on see selgelt väga ebameeldiv uudis ja nad hakkavad GSK toodete sisseostu oluliselt piirama. Sisuliselt olid seal boikoti ähvardused, mis tegelikult on üheselt Soome seaduste vastased,“ kommenteeris Jankelevitsh.
  GSK allus apteekide survele ning andis teada, et taganeb lepingust. Teade tuli Magnumile üllatuseks, kuna veel 3. detsembril oli GSK Soome tegevjuht tundnud Mediuutiste veergudel heameelt lepingu üle ning teatanud, et nad saavad sellega paremad tingimused. „Selles mõttes oli see uudis meile täiesti ootamatu ja arusaamatu, kuna leping on sõlmitud ja GSK väljumine on sellisel põhjusel alusetu,“ väljendas Jankelevitsh oma hämmingut. 
  Kuna leping on konfidentsiaalne, siis ei hakanud ta täpsustama, millistele punktidele just toetub, kuid ta kinnitab, et lepingut lugedes ei näe ta võimalust, et GSK saaks lepingust väljuda.
  „See tähendab, et Magnum lähtub täna sellest, et see leping kehtib,“ ütles Jankelevitsh. Ta lisas, et nad on lõpetamas kõiki ettevalmistustöid ja valmis esimesest jaanuarist GSK tooteid apteekidesse ja haiglatesse tarnima. Jätkuvad ka igapäevased toimingud seoses lao, logistika ja IT täiendamisega ning inimeste väljaõppega. Samuti on vajalik personal juba juurde palgatud.
  Jankelevitsh sõnul on apteekide ähvarduste vastu tundnud huvi ka Soome ravimiamet. „Meil on olnud Soome ravimiametiga ka kohtumine. Ma arvan, et nende peamine ülesanne antud olukorras on tagada, et apteegid käsitleksid kõiki hulgimüüjaid võrdselt ning apteekide selline seadusevastane diskrimineerimine või boikoteerimine oleks kindlasti taunitud,“ kommenteeris Jankelevitsh.
  Kogu probleem seisneb tema sõnul Soome hulgimüügituru omapäras, kus hulgimüüjad ei saa apteegile ravimeid müües juurdehindlust rakendada. Hulgimüüja müüb ravimeid täpselt sama hinnaga apteegile, millega ta on need tootjalt ostnud. Hulgimüüja teenistus tuleb kahest kohast. Esiteks maksab talle teenuse eest tootja ise, aga see tasu ei kata neid kulusid, mis on seotud hulgilaost ravimite apteeki transportimisega.
  Kui tekib uus hulgimüüja ning tuleb hakata sagedamini ja rohkem tellima, peab mõnevõrra rohkem ka transpordi eest maksma. „Hinnanguliselt oleks see tähendanud apteekidele lisakulu keskmiselt 80 eurot. Ma julgeks nimetada seda summat siiski marginaalseks. Apteek on Soome tingimustes tubli kasumit teeniv ettevõte. Nende käive on keskmiselt üle kahe miljoni euro,“ selgitas Jankelevitsh.
  Ta leiab, et valulise reaktsiooni põhjustas esmajoones väike kulude kasv ja teisalt üldine vastuseis mis iganes muudatustele.
  „Aga selge on see, et kui me vaatame Soome ravimite hulgimüügituru regulatsioone ja praktikat, siis täna saab endale olulise turuosa see uus hulgimüüja, kes nõustub transportima kaupu apteekidesse tasuta. Kuid Soome riik ei ole territoriaalselt sugugi mitte väike ja apteeke on palju. Panna ravimite transpordikulud hulgimüüjate õlule ei ole sellises olukorras mõeldav,“ leidis Jankelevitsh.
  Tagasilöök ei sunni siiski Magnumit Soomes otsi koomale tõmbama. „Magnum jätkab Soomes päris kindlasti ja nende nädalate jooksul, kui me oleme rohkem Soomes pildil olnud, on meie poole pöördunud ka mõned uued tootjad, kes on meie teenustest huvitatud. Oleme selle projekti käigus teinud suure sammu edasi infrastruktuuri, logistika ja töökorralduse osas. Magnum pole kunagi olnud nii heas vormis Soomes kui praegu ja vaatamata sellele ajutisele tagasilöögile olen ma siiski Soome suuna osas optimistlik ja me jätkame pingutusi.“
  Autor: Violetta Riidas, Silvia Kruusmaa
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.