Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Keskkonnaameti otsus "Pruudid tööle"

    Tallinna keskkonnaametist on saanud tööandja ühele sõpruskonnale, mille mõjukamad liikmed on Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš ja Keskerakonna rahastajate hulka kuulunud Sulev Seppik. Ametis sai koha ka riigikogulase Lauri Laasi nägus pruut Stella Shaumyan.

    Pärast seda, kui oktoobris määrati Tallinna keskkonnaameti uueks juhiks avalikkusele tundmatu keskerakondlane Otto Popel, on tema alluvusse tööle võetud kolm nägusat projektijuhti, kellest üks on keskerakondlase ja riigikogu liikme Lauri Laasi elukaaslane.
    Alates 1. detsembrist on Tallinna linna palgal keskkonnaameti projektikoordinaatori ametikohal kaunis Stella Shaumyan. Naine, kelle pilte on suhtlusportaalis Facebook jaganud riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lauri Laasi ning teinud perekonnaseisu lahtrisse märke: suhtes kasutajaga Stella Shaumyan.
    Elukaaslase jaoks tehti projektikoordinaatori koht
    Paar jäi Äripäeva fotograafi objektiivi ette 2009. aasta Keskerakonna valimispeol, samuti käis hiljuti pistisevõtmises kahtlustatava linnaametniku Ivo Parbuse raamatuesitlusel.
    Shaumyan võeti keskkonnaametisse tööle koosseisuvälise projektikoordinaatorina ning talle sõna otseses mõttes tehti uus töökoht. Tema tööleping kestab kuni 2012. aasta aprillini ning tööülesandeks on välisprojekti "Läänemere väljakutse - linnad tervema mere nimel" vedamine. Shaumyani palk on 13 400 krooni kuus, katseaeg neli kuud.
    Shaumyan ütleb, et talle ei pakkunud seda ametikohta keegi ning informatsiooni sai ta volikogu otsusest. "Informatsioon projekti käivitamise kohta on avalik. Tutvusin Tallinna linnavolikogu 7. oktoobri 2010 nr 221 otsusega "Osalemine Kesk-Läänemere koostööprogrammi INTERREG IVA välisprojektis "Läänemere väljakutse - linnad tervema mere nimel", sildfinantseerimisega nõustumine ja volituse andmine Tallinna keskkonnaametile". Pöördusin ise Tallinna keskkonnaametisse küsimusega, kas vajatakse projektijuhti," selgitas Shaumyan.
    Varem oli tema tööandja kuus aastat Tallink Grupp.
    Kolme tööl oldud nädala jooksul on Shaumyan enda sõnul tutvunud projekti reeglite, aruannete ja juhenditega. "Olen pidanud läbirääkimisi projekti Eesti-poolsete ning välispartneritega ning tegelenud projekti organisatoorsete küsimustega. Märtsis on kavas korraldada suur konverents, kus osalevad 200 osavõtjat Lätist, Soomest ja Eestist," ütles ta.
    Shaumyani elukaaslane Lauri Laasi ütleb, et tema pole kaaslase töölesaamist mõjutanud. "Ma ei usu, et mul niisugust mõjuvõimu on," ütles Laasi. "Ma elan Stella ettevõtmistele igati kaasa, kuid koos olles on meil muust rääkida kui tööst," lisas ta.
    Küsimusele, kelle kaudu Shaumyanile võis jõuda info vabast töökohast, kui konkurssi sellele ametikohale ei toimunud, vastas Laasi: ma jään vastuse võlgu.
    Sama muster on ka varem kasutusel olnud
    Shaumyan pole siiski esimene Laasi silmarõõm, kes on linna palgale saanud. 2009. aasta presidendi vastuvõtul tekitas Laasi sensatsiooni, kui ilmus presidenti kätlema skandaalse Liis Lassiga. Juba mais sai Lass tööle Tallinna keskkonnaametisse Botaanikaaia turundusjuhiks.
    Shaumyan kinnitas, et Laasi ei mänginud tema töökoha saamisel mingit rolli.
    Kauni lauluhäälega Shaumyan on esinenud ööklubides, näiteks selle aasta augustis klubis Hollywood "Tsarskoje Ohota" nimelisel üritusel. Pildigalerii sellest üritusest on üleval internetilehel klubid.ee.
    Oktoobris võeti tööle ka 23-aastane Sessi Villmann. Äripäevale on kaks allikat kinnitanud, et tegemist on Otto Popeli venna Aleksandr Popeli elukaaslasega. Viimane töötab samuti alates 2009. aastast keskkonnaametis projektijuhina ökoloogilise jalajälje vähendamise projekti Power juures. Raepressi saadetud vastustest selgub, et Villmann töötab Aleksandr Popeli alluvuses ehk korraldab projekti Power allprojekti SEECA, mis töötab välja ja täiendab kliima- ja energiastrateegiaid.
    Villmann ise lükkab oma suhte Aleksandr Popeliga ümber. "Teie väide, et minu elukaaslane on Aleksander Popel, on vale," ütles Villmann.
    Villmann: saatsin CV juba ammu
    Kuidas Villmann töökoha keskkonnaametis sai? "Olen viimastel aastatel olnud aktiivne tööotsija ja saatnud oma CV nii era- kui ka avaliku sektori ametikohtadele kandideerimiseks. Minu CV oli Tallinna keskkonnaametile edastatud juba ammu ning sel suvel võeti minuga ühendust ning küsiti arvamust projektijuhi ametikohale tööle asumise kohta. Küsiti uuendatud CV ja seejärel kutsuti vestlusele, osutusin valituks ning asusin tööle," selgitab ta.
    Villmann on kolme kuu jooksul jõudnud korraldada koolitusseminari "Keskkonnasõbralik transport ja gaasilised mootorikütused" ning koostanud ingliskeelse infolehe. Uuel aastal on Villmanni sõnul plaanis korralda veel mitmeid seminare ning uuring.
    Koos Villmanniga võeti oktoobris tööle veel kolmaski projektijuht Anna Demidova, kelle tööks on välisprojekt "Ökotugitegevused - üheskoos parema keskkonna eest".
    Raepressi andmetel on Demidova lõpetanud Sotsiaal-Humanitaarinstituudi, Sessi Villmann Akadeemia Nordi. Demidova brutopalk on 10 340 krooni, Villmannil 8320 krooni.
    Mingit konkurssi projektijuhtide töölevõtmiseks linn ei korraldatud. Äripäevale öeldi, et töölevõtmine käis "värbamise" teel, inimeste endi avalduste alusel.
    Meediaga võib suhelda vaid Popeli juuresolekul
    Äripäev soovis kolme uue töötajaga vestelda nende tööst ning küsida, kuidas nad selle töökoha said.
    Et Tallinna kodulehel puuduvad nende kolme töötaja töötelefonid, siis üritasime küsida neid numbreid keskkonnaametist. Paraku ei avalikustanud keskkonnaamet nende töötajate lauatelefoninumbreid, intervjuu tegemine välistati ning paluti ühendust võtta projektijuhtide tööd koordineeriva projektijuhi Raivo Kiisiga.
    Kiis ütles, et nende asutuses on sisekord, et avalikkusega suhtleb ameti juht Otto Popel ning intervjuusid töötajatega tehakse ainult tema juuresolekul. Sealjuures kogu jutuajamine protokollitakse. Keskkonnameti juht Otto Popel aga viibib koos abilinnapea Deniss Boroditšiga neljapäevani välislähetuses Moskvas ning tema mobiiltelefon oli eile välja lülitatud.
    "Ausalt öelda ma ei uuri, kes kellega käib, kes kellega aega veedab. See on iga kodaniku vaba aja veetmise viis," ütles Kiis.
    Kui suurt rolli tööle saamisel mängib see, et tööle võetud naisterahvad on linnavalitsuse ametnike või Keskerakonna liikmete elukaaslased?
    "Need inimesed lihtsalt on olnud informatsiooni juures, et otsitakse inimesi. Muud rolli see ei mängi. Kuna tegu on koosseisuväliste spetsialistidega, siis ei pea konkurssi tegema," selgitas Kiis. Ta kinnitas, et töökuulutusi nendele ametikohtadele ei avaldatud ning tõi näite, et ehk lugesid need töötajad hoopis volikogu õigusakte, kust leidsid ainest neile ametikohtadele kandideerida.
    Küsimusele, kui keskkonnaamet oleks teinud avaliku konkursi, siis kas ehk oleks amet leidnud paremaid spetsialiste, vastas Kiis: "Ei, ma ei usu. Need inimesed oleksid täpselt samamoodi kandideerinud."
    Äripäev saatis kõigile kolmele projektijuhile küsimused kirjalikult e-postiga, kuid vastuseid nendele ei tulnud. Abilinnapea Deniss Boroditš, kelle haldusalasse kuulub ka keskkonnaamet, ei vastanud eile telefonile.
    KommentaarRaepress
    Parima valikuvõimaluse saamiseks langetatakse otsus värbamismeetodi, -allika, teavitamise viisi jms kohta iga juhtumi puhul eraldi. Samuti avaldavad inimesed tihti ise soovi ametisse praktikale või teenistusse asuda. Välisprojekti tööga seotud isikutel peab olema väga hea inglise keele oskus, suhtlemis- ja esinemisoskus, hea arvuti kasutamise oskus ja valmisolek viibida välislähetustel.
    TaustÖkoprojekti talveseminar spaas
    9.-10. detsembrini toimus Tallinna keskkonnameti korraldatud talveseminar Pärnus asuvas Viiking SPA hotellis. Seminar toimus Anna Demidova juhitud projekti "Ökotugitegevused - üheskoos parema keskkonna eest" raames."Projektiga on kavandatud rida koolitusi ökotugiisikute jaoks, kellel projektis on keskne roll. Sellel seminaril osalesid Tallinna, Rakvere ja Tartu kohalike omavalitsuste esindajad, kes tegutsevad organisatsioonis kui ökotugiisikud. Kõik üritusega seonduvad kulud, transpordikulud summas 4800 krooni, majutuskulud summas 8227,53 krooni ja toitlustamin summas 11 760 krooni kaetakse välisprojekti eelarvelistest vahenditest," öeldi keskkonnaametist.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
LHV kasvatas tugevalt kasumit, toetudes intressitulude kasvule
Finantskontserni LHV esimest kvartalit iseloomustas plaanitust suurem laenuportfelli ja intressitulude kasv.
Finantskontserni LHV esimest kvartalit iseloomustas plaanitust suurem laenuportfelli ja intressitulude kasv.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Nädala lood: helesinine Hispaania unistus ja 650 töökoha kadumine Eestis
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva lugejaid lood, mis olid seotud Hispaaniaga ja sealse kinnisvaraga, kuid huvi pakkus ka väike Eesti linn, kus võib töökoha kaotada 650 inimest. Lisaks kõnetas veel ehitus ja valdusfirma laiali jagamine.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva lugejaid lood, mis olid seotud Hispaaniaga ja sealse kinnisvaraga, kuid huvi pakkus ka väike Eesti linn, kus võib töökoha kaotada 650 inimest. Lisaks kõnetas veel ehitus ja valdusfirma laiali jagamine.