Anne Oja • 24. detsember 2010 kell 14:44

Ühing: erakonnad korrastagu rahastamise reegleid

Erakonnad peaksid uuesti alustama arutelusid erakondade rahastamist läbipaistvamaks muutvate reeglite nimel, teatas ühing Korruptsioonivaba Eesti.

Selgemad reeglid ja parem kontroll aitaksid vähendada ka selliste kahtluste riski nagu Keskerakonna rahastamise ümber tekkinud on.

Detsembri alguses ühingu algatusel toimunud erakondade rahastamise teemalisel ümarlaual osalenud riigikogu fraktsioonide esindajad olid ühisel seisukohal, et erakonnaseaduse ning sellega seotud seaduste muudatused ei rahulda ning järgmine parlamendi koosseis peab hakkama seadusi taas muutma.

„Riigikogu fraktsioonid peaksid endalt küsima, kas novembris vastu võetud ja 2011. aasta aprillis jõustuvad erakonnaseaduse muudatused võimaldaksid anda hinnanguid näiteks Keskerakonna rahastamisega seotud kahtlustele,“ kommenteeris ühingu tegevjuht Asso Prii. „Paistab, et praegu kehtiva seaduse põhjal seda teha ei saaks.“

Rahastamise läbipaistvus peaks olema erakondade ühine eesmärk, kuna hämarad tehingud kahjustavad tugevalt kogu poliitilist kultuuri ja võivad panna inimesi valimistel osalemisest loobuma, leiab Korruptsioonivaba Eesti.

„Seetõttu peaks erakondade saadetav signaal olema praegu see, et olukorra tõsidusest on aru saadud ning tehakse kõik, et seda edaspidi vältida,“ lisas Prii. „Antud juhul tähendaks see vastu võetud erakonnaseaduse kriitilist ülevaatamist.“

Ühing Korruptsioonivaba Eesti on rahvusvahelise korruptsioonivastase liikumise Transparency Internationali esindusorganisatsioon Eestis. Ühingu tegevuse olulised toetajad on Avatud Eesti Fond ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Hetkel kuum