Rootsi pangad läbivad ELi uue koormustesti hõlpsalt

Sirje Rank 24. jaanuar 2011, 10:18

Rootsi neljal suurpangal on piisavad kapitalipuhvrid, et läbida edukalt Euroopa pankade uued koormustestid, ütles Rootsi keskpanga asejuht Barbro Wickman-Parak agentuurile Bloomberg.

„Ma arvan, et Rootsi pangad läbivad testi väga väga edukalt – ma ei näe põhjust, miks nad ei peaks,“ ütles Wickman-Parak. „Ma ei arva, et me peaksime muretsema, et sealt võiks tulla ebameeldivaid üllatusi.“

Euroopa pankades mullu läbi viidud koormustestid oli liiga leebed ega toonud välja finantssektori nõrkusi. Testi läbisid ka Iiri pangad, mille hiljem ilmnenud kapitalivajadus paisutas Iirimaa eelarvedefitsiidi 32%-le SKPst ja sundis valitsust ELilt ja IMFilt abi paluma.  Iirimaa 85 miljardi euro suurusest abipaketist läheb 35 miljardit pankade toetamiseks.

Koormustestid ei hinnanud, kuidas mõjutaks Euroopa panku mõne Euroopa riigi suutmatus oma võlakoormaga toime tulla, mis tähendaks võlgade restruktureerimist.

„Põhjala pankade kahjumi riskid on väga madalad,“ ütles Storebrand ASA fondihaldur Espen Furnes. „Ka ettevõtetel läheb väga hästi ja nende laenukoormus on väike, nii ei ole kusagilt erilisi probleeme terendamas,“ jätkas ta.

Mullu suvel Euroopas läbi viidud koormustestid näitasid Rootsi pankade Tier 1 kapitali suhtarvuks 8,9-10,3%.

Mullu detsembris nentis Rootsi keskpank, et Rootsi pangad on rahvusvahelises võrdluses hästi kapitaliseeritud ja seega ootamatusteks hästi valmis, kuid endiselt haavatavad võimalikest tõrgetest finantsturgudel.

„Soovitama pankadel neid suhtarve hoida või isegi suurendada, sest suur ebakindlus valitseb jätkuvalt,“ ütles Wickman-Parak.

Rootsi pankadest kannatas finantskriisis enim Swedbank, mille Balti harud kandsid kahjumeid kinnisvaramulli lõhkemisest. Pank toetus riigi garantiidele 2009. aasta juulini ning oli sunnitud aktsionäridelt kahe emissiooniga juurde küsima 27,5 miljardit Rootsi krooni.

Swedbanki juhi Michael Wolfi sõnul on panga prioriteediks hoida märkimisväärset kapitalivaru kuni Euroopa võlakriisiga seotud probleemid taanduvad.

Swedbanki Tier 1 kapitali suhtarv oli kolmanda kvartali lõpus 13,4%. Basel III reeglite järgi kahaneb see 13%-le, nõutud miinimum on aga 7%, ütles Wolf.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2011, 10:18
Otsi:

Ava täpsem otsing