Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vene investorid kinnisvara jahil

    Ajal kui kohalikud kinnisvaraarendajad nuputasid kriisi ajal, kuidas olemasolevast varast lahti saada või sellega nina vee peal hoida, ostsid Venemaa päritolu investorid Eestis kokku kümnete miljonite eurode eest ärikinnisvara.

    Investorid ei käinud siiski ise rahakohvritega mööda Eestit ringi, vaid kogu töö tegid nende eest ära kaks madalat profiili hoidvat eestlast – East Capitali kinnisvarainvesteeringute juhi kogemusega Marko Kull ning Hansapangas personaalse varahalduse investeeringute juhina töötanud Igor Mölder. Eraäri lükati käima isiklike tutvuste kaudu kolm aastat tagasi ning lumepallina mahtu kogunud tehingud paisutasid tandemi juhitava ärikinnisvaraportfelli üheks Eesti suurematest.
    40 miljonit eurot ehk üle 625 miljoni krooni on Marko Kulli ja Igor Mölderi sõnul umbkaudu nende juhtimisel seni kokku ostetud ärikinnisvara väärtus.
    “Me käitusime vastupidiselt üldisele meelsusele, et tuleks kuhugi ära põgeneda, näiteks Hispaaniasse elama kolida. Olime turul aktiivsed, püüdsime leida asju, millesse ise uskusime,” rääkis Kull.  Mölder lisas, et kriisi ajal on just nemad teinud Eestis kõige rohkem tehinguid ärikinnisvaraga.
    “Meil on üks konkurent ka, kes tegi tehinguid, ja me olime kahekesi ainsad, kes kriisi ajal midagigi julgesid teha,” iseloomustas Mölder paari viimase aasta olukorda ärikinnisvaraturul. Mölder viitas Viljar Arakase juhitavale EfTENi kinnisvarafondile, kuhu on investeerinud mitmed Eesti äriliidrid – Olari Taal, Jaan Pillesaar, Vello Kunman, Arti Arakas, Hannes Tamjärv, Peeter Mänd, Olav Miil.
    Erinevalt EfTENist on aga Kull ja Mölder keskendunud jõukatele venelastele. Nende ettevõtte Solution Management äriidee seisneb välisinvestoritele täisteenuse pakkumises alates kinnisvara väljavalimisest ja ostust kuni selle müümiseni, vahepealne periood hõlmab rahavooprojektide arendamist ning majandamist. Investeeritava raha pikkuseks hindab tandem orienteeruvalt viis aastat. “Me ei spekuleeri!” toonitas Kull. Et tegemist pole tõesti spekulantidega, näitab ilmekalt asjaolu, et mitu projekti osteti siis, kui need olid nii-öelda vee all ning investorid panustasid hulga raha, et ostetud pindu laiendada või renoveerida ning maksta kinni hapud laenud.
    Küsimus, mis investeeringute mahtu vaadates huulile kerkib, on mõistagi see, kes on need salapärased välismaised investorid? Siinkohal jäävad Kulli ja Mölderi suud nii suletuks kui võimalik. Vestluse käigus koorub välja üksnes niipalju, et investorid on valdavalt idast, aga ka läänest, tegemist on eraisikutega, kelle põhitegevus ei ole kinnisvaraäri ning kes on korduvalt ka ise Eestis viibinud.
    “Ma lihtsalt ütleks nii, et avalikkuse tähelepanu võib vahel olla ka ebaterve. Kui meie partnerid on otsustanud varju hoida, siis meie austame nende otsust,” teatas Kull. Mölderi sõnul pole Eesti riigi seisukohast vahet, kust kapital tuleb, kuni see on seaduslik. “Oluline on, et kapital tuleks ja tunneks end siin turvaliselt,” sõnas ta.
    Avalikest andmetest õnnestus kindlaks teha, et võtmeinvestorid on end peitnud Küprose ettevõtte Roleston Enterprises Ltd taha, mis omakorda on Küprosel ettevõtete asutamise teenust pakkuva firma hõlma all. Võib arvata, et Küprose firma tegelikeks omanikeks on Vene ärimehed. Salapärasele Küprose firmale kuuluvad Haapsalu Rannarootsi keskus, Tabasalu kaubamaja, Tartu Jõe keskus ning Pärnus asuv Mai Selver.
    Kahe projekti, Tartu Jaamamõisa Selveri ja Jõgeva Selveri omanikuna on Äriregistris toodud 43aastane Dmitri Rudnev, kes 2008. aasta suvel oli enda asukohaks märkinud Moskva oblasti Mõtištši, pärast seda aga Tallinna. Rudnevi kohta venekeelsest meediast infot ei leia, tema nimi on läbi jooksnud 2000. aasta Moskva miljonäride loetelust. Pingerida on avaldatud blogis, mille usaldusväärsust on raske hinnata.
    Tallinnas Mustamäe tee 24 asuva büroohoone omanikuna on äriregistris kirjas 34aastane Dmitri Sumin, kelle asukohaks on samuti märgitud Tallinn. 2008. aasta veebruarist aprillini oli tema asukoht äriregistri järgi Moskva. Ka Sumini nimi jookseb läbi samast Moskva miljonäride edetabelist 1999. aastast. Mõlemad figureerisid pikas nimekirjas pigem tagapool.
    INVESTEERINGUD: Haare üle Eesti
    Jaamamõisa Selver TartusOmanik: Venemaa ärimees Dmitri RudnevHüpoteegid: 7,1 mln eurot (111 mln kr) Svenska Handelsbankeni kasuksAsukoht: Jaama 74, TartuKinnistu pindala: 6240 m2Ostmise aeg: 2008 sügisEhitusaasta: 2007Põhirentnik: Selver Jõgeva SelverOmanik: Venemaa ärimees Dmitri RudnevHüpoteegid: 7,1 mln eurot (111 mln kr) Svenska Handelsbankeni kasuksAsukoht: Kesk 4, JõgevaKinnistu pindala: 3064 m2Ostmise aeg: 2008 sügisEhitusaasta: 2007Põhirentnik: Selver Mai Selver PärnusOmanik: Rolestone Investeeringud, kuulub Küprose firmaleHüpoteegid: 2,9 mln eurot (45,5 mln kr) Nordea Bank Finlandi kasuks, 0,5 mln eurot (8,5 mln kr) Rolestone Investeeringud OÜ kasuksAsukoht: Papiniidu 42, PärnuKinnistu pindala: 4908 m2Ostmise aeg: 2010 suviRenoveerimisaasta: 2002Põhirentnik: Selver Tabasalu RimiOmanik: Rolestone Investeeringud, kuulub Küprose firmaleHüpoteegid: 1,9 mln eurot (30 mln kr) Danske Banki kasuks, 0,5 mln eurot (8,6 mln kr) EstBKN Grupi kasuksAsukoht: Klooga mnt 10b, TabasaluKinnistu pindala: 6001 m2Ostmise aeg: sügis 2009Ehitusaasta: 2010Põhirentnik: Kinnisvaravalduse AS  Rannarootsi Keskus Omanik: Rolestone Investeeringud, kuulub Küprose firmaleHüpoteegid: 3,8 mln eurot (59,2 mln kr) Nordea Bank Finlandi kasuksAsukoht: Rannarootsi tee 1, Ridala vald, LäänemaaKinnistu pindala: 22 750 m2Ostmise aeg: suvi 2009Ehitusaasta: 2010Põhirentnik: Selver  Jõe Keskus Tartus (endine mööblimaja)Omanik: Rolestone Investeeringud, kuulub Küprose firmaleHüpoteegid: 6,7 mln eurot (105 mln kr) Danske Banki kasuks, 2,2 mln eurot (35 mln kr) Tarmeko KV kasuksAsukoht: Sõbra 58, TartuKinnistu pindala: 35 169 ruutmeetritOstmise aeg: 2009 suviRenoveerimisaasta: 2010Põhirentnik: Prisma Peremarket
    Büroohoone Tallinnas MustamäelOmanik: Venemaa ärimees Dmitri SuminHüpoteegid: 7,7 mln eurot (120 mln kr) Svenska Handelsbankeni kasuksAsukoht: Mustamäe tee 24, TallinnKinnistu pindala: 5764 m2Ostmise aeg: 2008 suviRenoveerimisaasta: 1998Põhirentnik: E-Lux Kodutehnika Jõhvi Bauhof ja Kaspari keskusOmanik: Solution Management (Marko Kull ja Igor Mölder)Hüpoteegid:  6,5 mln eurot (101,5 mln kr) UniCredit Banki kasuks, 1,3 mln eurot (20 mln kr) krooni SM Capitali kasuksAsukoht: Narva mnt 141 ja 141a, JõhviKinnistu pindala: 7868 +13 866 m2Ostmise aeg: 2008 suvi Maja Tallinna vanalinnasOmanik: pole teadaHüpoteegid: pole teadaAsukoht: Tallinna vanalinn (investori palvel aadressi ei avaldatud)Renditav pind: 600 m2Ostmise aeg: 2010 suvi                       Allikad: Äriregister, Kinnistusraamat, Solution Management
    Kinnisvara osteti kokku ilma laenuta
    Kuna paaril viimasel aastal oli kinnisvaratehinguteks pangast ülikeeruline laenu saada, osteti kinnisvara välja esmalt investorite endi rahaga ning refinantseeriti alles hiljem pangalaenudega. See näitab, et avalikkuse huvi vältivad investorid pidid omama suurt hulka likviidset vara.
    “Sel ajal, kui Eesti ja kogu maailm olid sügavas kriisis, ei toetanud pangad ühtegi tehingut. Pankade käitumine oli väga lihtne – raha koju, tagasi Skandinaaviasse. Selleks, et üldse midagi teha, oli vaja korralikku likviidsust,” meenutas Solution Managementi üks omanikest Marko Kull.
    Ta lisas, et enamikul kohalikel investoritel polnud suutlikkust investeerida, kuna summad oli vaja sada protsenti rahas välja käia. “See ongi põhjus, miks me läksime üle piiri, miks meie partnerid on piiri tagant. Seal on mastaabid natuke teised,” rääkis Kull.
    Praeguseks on kõigil projektidel siiski kopsakad hüpoteegid peal. Pangast suurte laenusummade saamine on Kulli ja tema äripartneri Igor Mölderi sõnul ka omamoodi garantii, et investorid on usaldusväärsed. “Me kindlasti kontrollime ka ise investorite tausta, nii palju kui avalikest andmetest on võimalik,” lisas Mölder.
    Kulli sõnul keegi niisama nende uksest sisse ei astu, tullakse soovitajate kaudu. “Meil on alati ühiseid tuttavaid, kelle kaudu saame tausta kontrollida,” rääkis ta investoritest.
    Igor Mölderi äripartnerid kisti rahapesuskandaali
    2007. aastal lahvatanud Eesti ühe suurema rahapesuskandaali peategelase Juri Džek­senevi osalusega ettevõttest jooksid toona omanikuna läbi ka Igor Mölderi äripartnerid Daniel Lumi ja Aarne Saareväli. Mölderi sõnul kisti tema partnerid ja nende praeguseks ühine äri skeemi meelevaldselt. Keskkriminaalpolitsei uurib ühte viimaste aegade suuremat rahapesujuhtumit, mille peategelane on 1990. aastate keskel Keila Terko ja Sillamäe Õlletehase erastamisel osalenud ärimees Juri Džeksenev, kirjutas Äripäev 2007. aasta mais. 6,3 miljonit eurot sularahas, mis Eesti-Vene piiril Džeksenevi äripartneri juhitud BMWst lagedale ilmus, oli väidetavalt mõeldud Vene võimupartei Ühtne Venemaa ühe riigiduuma saadiku valimiskampaania rahastamiseks.
    Artiklist selgus, et Džeksenevi Tallinnas Keemia tänaval asunud korterisse oli koos mõne rahapesuga seostatud firmaga registreeritud ka ettevõte LSM Group Estonia, mille omanikud olid Džeksenev, Toomas Heinaste ja Business Advisori kaudu Aarne Saareväli ning Daniel Lumi.
    “See on väga vana lugu. Meid tiriti sellesse Äripäeva avaldatud loosse meelevaldselt, kuigi me ei puutunud üldse asjasse,” rääkis Mölder. “Meil ei ole kunagi olnud temaga (Džekseneviga – toim) mingit äri. Meil oli plaan teha koostööd ehitusmaterjalidega seoses, kuna tol ajal oli selle vastu suur huvi, aga sellest ei tulnud midagi välja. Pärast seda ei ole meil temaga pistmist olnud,” lisas ta. Mölderi sõnul tingis Business Advisori lühiajalise osaluse ühises ettevõttes kokkulepe Venemaa ehitusmaterjalitootjaga.
    Business Advisor lahkus LSM Groupi omanike ringist 2007. aasta septembris ehk mõni kuu pärast Džekseneviga seotud rahapesujuhtumi avalikuks tulemist. Business Advisori osaluse omandas Džeksenev. 2006. aasta sügisest alates on LSM Groupi osanik ka Venemaa firma Lenstroimateriali AS.
    Igor Mölder sai Business Advisori kolmandaks omanikuks Lumi ja Saarevälja kõrval 2008. aasta novembris, firma kontor asub Tallinnas Fahle majas, nagu ka Mölderi ja Marko Kulli kinnisvara haldamisega tegelev Solution Management.
    Autor: Piret Reiljan, Maire Kasemaa
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.