Eesti vajab eri kultuuridest teadlikke ekspordijuhte

David Rees 28. märts 2011, 00:00

Pikaajalist edu pole ühelgi välisturul võimalik saavutada ilma kohalikku kultuurikonteksti mõistmata. See kehtib sõltumata sellest, kas eksportöör on pärit Eestist või mujalt.

Ühegi riigi majandus ei pääse üleilmastumise mõjudest. Seejuures pole vahet, kas tegemist on tootmise, teenusepakkumise, kaubanduse või avaliku sektoriga - globaliseerumine mõjutab kõiki neid valdkondi. Sarnaselt teiste maadega ei saa ka Eesti loota vaid koduturgudele, et tagada oma heaolu.

Ekspordi ja rahvusvahelistumise ärijuhid mängivad selles protsessis võtmerolli. Just nemad hoiavad ja arendavad tänu oma oskustele suhteid välismaiste klientidega, kes tagavad Eesti ettevõtetele head majandustulemused. Kuid edu ei ole võimalik saavutada ilma sobilike turundus- ja müügivõteteta, aga nendega peab kaasnema esmaklassiline suhtlus kliendiga.

Isegi kui värvata välisriikidest partnereid, müügispetsialiste, turundajaid või klienditeenindajaid, peavad Eesti ettevõtete tippjuhid siiski arvestama kultuuriliste eripäradega. Erinevate kultuuriruumide tundmine aitab paremini mõista kohalikelt inimestelt tulnud soovitusi ja ettepanekuid, mis võivad olulisel määral mõjutada ettevõtte edu välisturgudel. Samuti on multikultuursete meeskondade juhtimisel kriitilise tähtsusega nii isikute päritolust kui ka konkreetse sihtriigi kultuurist tulenevate eripäradega arvestamine.

Kohalikud partnerid ja spetsialistid võivad Eesti ettevõtteid aidata klientidele lähemale, kuid tundmata kohalikku kultuurikonteksti võib kogu pingutus muutuda olematuks. Isegi kui jõutakse kokkulepete ning tehinguteni, võib liigsete kultuurierinevuste tõttu jääda koostöö siiski lühiajaliseks.

Oluline on toetada klienti kogu tema väärtusahela lõikes. See eeldab põhjalikku arusaamist, kuidas äri sel konkreetsel turul aetakse ehk ärikultuuri mõistmist. Neid teadmisi saab oma äri hüvanguks kasutada tänu kultuuridevaheliste suhete juhtimisoskustele.

Toimetuselt: David Rees käsitleb neid teemasid süvitsi 13. juunil Tallinnas toimuval konverentsil "Eksportimise järgmine tase" ning 14. juunil toimuvas töötoas, kus võetakse kõne alla kultuuridevaheliste ärisuhete juhtimine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing