Kaisa Gabral • 6. aprill 2011 kell 8:12

EKI: keskmine palk tõuseb 4,6%

Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) prognoosib, et tänavu kasvavad palgad 4,6%, reaalpalga kasvuks ennustatakse 0,6%.

SKP kasvab prognoosi kohaselt 4,5% ja tarbijahinnaindeks 4%.

"Valitud ekspertide grupp ennustab, et Eesti majanduse paranemine jätkub ja majanduse olukord hetkel on rahuldav," märkis instituudi juhtivteadur Leev Kuum.

Tema sõnul on ka maailmamajandus kriisist väljumas. "Hindame seda 5,5 punkti vääriliseks. Kolm kuud tagasi oli see 5,1 punkti - kolme kuuga on indeks läinud sammukese edasi," märkis Kuum.

Instituudi direktori Marje Josingu sõnul  buumi ajal tugevasti pihta saanud ehitussektoris märgata kevadist elavnemist.. "Ehitustööde maht järgneva kolme kuu jooksul kasvab," märkis Josing ja lisas, et ehitustööde hindade tõusu järgneva kolme kuu jooksul prognoosis 58% ettevõtetest. (aasta tagasi oli neid 41%).

Kaubandusettevõtted usuvad Josingu sõnul müügi suurenemisse järgnevatel kuudel. Samuti usuvad ettevõtjad töökohtade lisandumisse. "Pole jäänud enam ühtegi sektorit, kus kaoks töökohti rohkem, kui juurde võetakse," märkis Josing.

Euroopa  Liidu majandusindeks tõusis Josingu sõnul võrreldes detsembriga 1,1 punkti ja võrreldes veebruariga 0,2 punkti. Majandususaldusindeks on kõrgeim Rootsis (117,7), Saksamaal (116,1) ja Austrias (109,9), Taanis (107,1). Madalaim oli usaldusindeks Kreekas (78,4), Portugalis (88,7), Küprosel (85,3). Eesti majandususaldusindeks tõusis märtsis võrreldes veebruariga 0,6 punkti ja võrreldes detsembriga 1,8 punkti.

Ohukohaks on maailmas on tema hinnangul inflatsioon. "Olen hindadega tegelenud ca 20 aastat ja selliseid hinnatõuse, mille taga poleks majanduslikkse põhjuseid, ei ole minu silm märganud. Sarnane oli 2008. aastal , aga see lõppes siis buumiga," lausus Josing. Tema hinnangul on maailmas kõikide sektorites ettevõtjad aga ettevaatlikud.

Hetkel kuum