SEB: kodulaen on kõige turvalisem laen

Alyona Stadnik 09. mai 2011, 15:54

Eestis on kodulaen kõige turvalisem laen nii kliendile kui ka pangale, märkis SEB jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit tänasel kodulaenu-teemalisel infopäeval maakleritele.

„Pank õppis kriisist seda, et enamikul juhtudel on klient võtnud endale laenu kodu, mitte kinnisvara ostuks,“ sõnas Vaikmäe-Koit ning lisas, et nii pangale kui ka kliendile on oluline, et tema kodu alles jääks. „Õppisime seda, et kui anda kliendile lühikest maksepuhkust ja muuta laenugraafikut, siis need on olulisemad meetmed selleks, et laenu võtnud ja raskustesse sattunud perede kodud alles jääksid. Tihtipeale on see aidanud. Pärast nn puhkust on inimesed jätkanud sama graafikut,“ lausus Vaikmäe-Koit. 

„Eluaseme laenud on Eestis kõige turvalisem laen," märkis Vaikmäe-Koit. "Meil on praegu 800 klienti, kellel on raskusi laenude tagasimaksmisega, kokku on kliente üle 30 000, seega on see number väike,“ rääkis Vaikmäe-Koit.

Vaikmäe-Koit ootas, et kodulaenude kasv tuleb jõulisemalt, aga tegelikult tuli päris aeglaselt. "Kuigi euro kasutuselevõtt oli sujuv, lükkas see eluasemeturu taastumist veidi edasi,“ märkis ta.

Vaikmäe-Koidu sõnul laenunõudlus tuleneb kolmest v-st. „Vajadused, võimalused, valmidus. Ehk kas ja milleks on laenu vaja ning millised on võimalused ja kas inimene on nõus seda vastu võtma,“ rääkis Vaikmäe-Koit ning lisas, et suurte otsuste tegemist on pidurdanud hinnatõusud.

SEB näeb, vajadus on roheline. Kuigi väärtushinnangud on muutunud, vajadus püsib. „Võimalused on ka turul olemas. Pangad ei ole kunagi eluasemelaenu puhul kraane kinni keeranud. Ning tegelikult pangad tahavad endiselt anda laenu,“ nentis Vaikmäe-Koit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2011, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing