Sirje Rank • 12. mai 2011 kell 6:39

Soome on valmis Portugali toetama

Euroala abipakettide osas samuti skeptilised Soome sotsiaaldemokraadid andsid eile siiski oma nõusoleku Portugali toetamiseks, mis annab euroala rahandusministritele võimaluse 78 miljardi euro suurune abipakett tuleva nädala hakul heaks kiita.

Euroala abipaketi peavad heaks kiitma kõik euroala riigid. Ägedalt abipakettide vastu olevate põlissoomlaste suur valimisvõit ja tõenäoline osalemine Soome valitsuses seadis aga Soome toetuse nädalateks küsimärgi alla, hoides pinevil nii Portugali kui euroala tervikuna.

Kuna Soomel ei ole valimiste järel veel valitsust, otsustab küsimuse 25-liikmeline parlamendi komitee, kuhu kuuluvad kõikide parlamenti pääsenud parteide esindajad. Põlissoomlastel on komitees 5 häält. Sotside ja opositsiooni toega on valitsust moodustaval Koonderakonna juhil Jyrki Katainenil nüüd vajalik toetus abipaketile olemas. Hääletus peaks toimuma reedel.

Eile ütles Katainen, et Soome esitab omalt poolt Portugali abistamisele ka mõned lisatingimused, et arvestada valijate väljendatud vastuseisuga.

Hetkel kuum