Sirje Rank • 8. mai 2011 kell 12:37

Slovakid manitsevad Soomet Portugali toetama

Slovakkia euroeksperdid manitsevad Soomet, et riik ei teeks Portugali abistamisest keeldudes sarnast viga nagu Slovakkia, mis ei olnud läinud aastal nõus Kreeka abipaketis kaasa lööma.

Riigi positsioon Euroopa Liidus on sellest selgelt kannatanud, vahendas agentuur FNB.

Seni kõige ilmsem näide on, et väga heade väljavaadetega Slovakkia kandidaat Euroopa Keskpanga juhatusse – endine Slovakkia keskpanga asedirektor Elena Kohutikova jäi valimistel Belgia kandidaadile alla. Veelgi negatiivsemaid tagajärgi võib oodata ELi eelolevatelt eelarvekõnelustelt aastateks 2014-2020, arvab ELi teemadele keskendunud veebilehe Euractiv peatoimetaja Radovan Geist. „Soomlastel tasub mõelda, mida selline otsus neile maksma võib minna,“ ütles Geist. Geist arvab, et Slovakkial on eelarvekõnelustel nüüd raskem kaitsta oma huve regionaalabi ja põllumajandustoetuste võrdsema jaotuse osas, samuti kaitsta Bratislava eristaatuse säilimist regionaalabi osas.

Samas ei ole Slovakkia ja Soome olukord päris võrreldav. Kreeka abipaketi moodustasid läinud aastal riikide bilateraalsed laenud, Portugali toetamine toimuks aga ühiselt kokku pandud stabiliseerimisfondist. Soome „ei“ oleks euroala kriisihaldusmehhanismile tõsine tagasilöök.

Bratislavas asuva uurimisinstituudi INESS ökonomisti Juraj Karpise sõnul on Euroopa Liit praegu raskemas olukorras kui aasta eest, kuna vahepeal on abi taotlenud ka Iirimaa ja Portugal.

„Slovakkia oli väike ja uus euroala riik, mis sai Kreeka abistamisest kõrvale jääda. Teised riigid olid otsustanud Kreekat aidata nii või teisiti. Nüüd on olukord teine. Soome otsus võib kogu abipaketi kummutada,“ ütles Karpis.

 

Hetkel kuum