Silvia Kruusmaa • 8. juuni 2011 kell 14:15

Gunnar Kobin: ka automüüjatele ei meeldinud Auto24 tingimused

Automüüjatele ei meeldi olukord, kus juba kord oma enda platsil olevatest autodest tehtud pilte kolmandatele portaalidele ilma Auto24-le maksmata edastada ei õnnestu, ütles Ekspress Grupi juhatuse esimees Gunnar Kobin.

Harju Maakohus leidis, et Ekspress Grupile kuuluvate AS Eesti Ajalehed ja AS Delfiga seotud internetiaadressidelt kopeeriti portaalist auto24 ebaseaduslikult tuhandeid automüügikuulutusi, tekitades sellega portaali omanikule AS Sanoma Baltics kahju 60 000 euro ulatuses.

"Ekspressauto.ee lähtus oma tegevuses kokkulepetest automüüjatega mis kahjuks paljudel juhtudel olid suulised. Sisuliselt oli portaalil automüüjatega kokkulepe, et nende kodulehel olnud autokuulutused pannakse üles ka ekspressauto.ee leheküljele. Suur osa automüüjaid on oma kodulehed üles ehitanud selliselt, et neil esitatud informatsioon on nende endi poolt sisestatud Auto24 sisestusvormi ja sealkaudu ilmub nähtavaks nii Auto24 portaalis kui ka automüüja kodulehel. Et mitte automüüjaid liigselt koormata juba kord online'i üles pandud fotode ja info teistkordse edastamisega konkureerivale portaalile, leppis ekspressauto.ee oma klientidega kokku, et nad võtavad pildid automüüjate kodulehtedelt, kus siis sisuliselt esitleti fotosid Auto24 serverist," selgitas Gunnar Kobin.

Sisuliselt osutas Auto24 automüüjatele müügis olevate autode fotode üleslaadimise  teenust, mille käigus enda sõnul töötles ka esitatud pilte ja kokkuleppel automüüjatega keelas nende piltide edastamise kolmandatele osapooltele, märkis Kobin. Läbi selle nn töötlemise ja fakti, et need asusid Auto24 serveris olid fotod Auto24 arvates automüüjate poolt iseenda müügiplatsil seisvatest autodest muutunud Auto24 omandiks, millest siis sai alguse ka ekspressauto vastu esitatud hagi, lisas ta.

Ekspress Grupi juht nentis, et see on kahetsusväärne lugu, kuid kindlasti ei olnud ekspressauto.ee tegevus suunatud auto24.ee õiguste rikkumisele, kuigi see kohtuotsuselt võiks sellisena välja paista. "Kas me plaanime selle otsuse edasi kaevata, otsustame pärast konsulteerimist advokaatidega. Küll aga meie andmetel osadele automüüjatele väga ei meeldi olukord, kus juba kord oma enda platsil olevatest autodest tehtud pilte Auto24-ga sõlmitud kokkulepete kohaselt kolmandatele portaalidele ilma Auto24-le maksmata edastada ei õnnestu (kuna nad asuvad Auto24 serveris), vaid sisuliselt tuleb kas loobuda Auto24 poolt pakutavast kodulehe opereerimise teenusest, tasuda Auto24-le lisaraha või teha kahed pildid ja panna kaks korda erinevatesse keskkondadesse üles," selgitas Kobin.

Hetkel kuum