Rainer Saad • 21. juuni 2011 kell 10:19

Hiina suurpangad majanduse aeglustumise küüsis

Hiina suurpankade China Construction Bank (CCB) ja Agricultural Bank of China (AgBank) aktsiad kukkusid täna mitme kuu madalaimale tasemele, kuna Hiina majandust on tabanud aeglustumine ja pankade kapitalinõudeid karmistatakse.

Hongkongi börsil kaubeldi kell 11.42 China Constuction Banki aktsiaga 2,7% madalamal tasemel (6,44 Hongkongi dollarit) ning AgBanki aktsia oli kukkunud 1,5%, makstes 3,94 dollarit.

„Hiina raske maandumise risk on üha tõenäolisem,” ütles Hongkongis asuva DBV Vickersi analüütik Alexander Lee Reutersile. „Jaapani maavärin, madalseis USA majanduses, probleemid euroalas ning aeglustuv Hiina majandus on tegurid, mis otseselt mõjutavad pangandussektorit.”

CCB on Hiina suurim hüpoteeklaene väljastav pank. Ajal, mil Hiina valitsus jahutab ülekuumenevaid kinnisvarahindu ning Standard & Poor’s on kärpinud riigi kinnisvarasektori väljavaate negatiivseks, on see otseselt mõjutanud ka panga aktsiat. 

Põllumajanduslaene andval AgBankil on kõrgeim halbade laenude suhe ja madalaim kapitalinõuetele vastavus, mistõttu suuruselt neljas pank võib vajada  lisakapitali, kui valitsus karmistab kapitalinõudeid.

Hetkel kuum