13. september 2011 kell 6:53

Itaalia palub Hiinalt kriisiabi

Itaalia pakkus Hiinale müügiks suures mahus võlakirju ning investeeringuid strateegilistesse ettevõtetesse, kirjutab ajaleht Financial Times.

Viitega Itaalia valitsusallikatele kirjutab FT, et Hiina Investment Corp kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas selle juhi Lou Jiweiga kohtus läinud nädalal Roomas rahandusminister Giulio Tremontiga. Kaks nädalat tagasi kohtusid Itaalia valitsuse esindajad Pekingis riikliku fondi CIC esindajatega, samuti külastati ametit mis tegeleb Hiina valuutareservide haldamisega.

Võimalikud Hiina investeeringud tulevad Itaaliale kriitilisel hetkel, kuna turud nõuavad üha kõrgemaid riskipreemiaid Itaalia võlakirjade eest. Riigivõlg tõuseb sel aastal tõenäoliselt 120 protsendini SKP-st, mis on eurotsoonis Kreeka järel suuruselt teine.

Teade Hiina võimalikest investeeringutest Itaaliasse kergitas vahetult enne kauplemispäeva lõppu Wall Streeti tähtsamate indeksite kursse, samuti tõusid Jaapani börs ning euro. Hiina teatas aprillis, et plaanib üles osta surve alla sattunud euroriikide võlakirju. Täpsemaid arve teada ei ole, juttu on olnud sellest et eurovõlakirjadesse on investeeritud miljardeid. Hinnanguliselt neljandik Hiina valuutareservidest on investeeritud eurovõlakirjadesse.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum