Sirje Rank • 24. september 2011 kell 14:38

USA survestab Euroopat tegutsema

USA rahandusminister Timothy Geithner kutsus laupäeval Euroopa riikide liidreid üles Euroopa Keskpangaga tihedamat koostööd tegema, et tõrjuda katastroofilise finantskriisi risk, mis ohustab kogu maailmamajanduse väljavaateid.

Geithneri sõnul peavad valitsusjuhid koostöös Euroopa Keskpangaga tagama selle, et mõistlikku majanduspoliitikat ajavatel valitsustel oleks juurdepääs ka mõistliku hinnaga laenurahale ning et Euroopa pankadel oleks piisavalt kapitali ja likviidsust, vahendas agentuur Reuters.

 „Oht, et riigid üksteise järel pankrotti hakkavad minema, pankadest raha massiliselt välja võetakse ning katastroofiline risk tuleb elimineerida, kuna vastasel juhul muutuvad tühjaks kõik jõupingutused nii Euroopas kui üle maailma. Otsused selle kohta, kuidas piirkonna probleemidele lõpuks otsustavalt joon alla saada, ei saa oodata kuni kriis veel rängemaks muutub,“ ütles Geithner.

Samas sõnumit on edastanud USA president Barack Obama oma viimastel kohtumisel ja telefonikõnedes eelkõige Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga.

Hetkel kuum