Romet Kreek • 26. september 2011 kell 11:54

Pangad valmistuvad Kreeka pankrotiks

Pankurid loodavad, et Euroopa saab luua piisavalt tugevad turvamüürid pangandussüsteemi ümber ja et teised euroala maad ei nakatuks Kreeka võimalikust maksejõuetusest, kirjutab Reuters.

Selline oli Reutersi ajakirjanike mulje IMF/Maailmapanga konverentsilt.

„Otsene finantsrisk Euroopa pangandussüsteemile on ekstreemselt juhitav,“ ütles Citigroupi juhatuse esimees Vikram Pandit. „Kuid milline on kaudne mõju? Te näeksite massiivset nõudlusešokki. Te peaksite ootama mõningast mõju SKPle, kui toimub nõudlusešokk, mis oleks piisavalt oluline ja see mõjutab äri.“

Suurim mure on, et Kreeka ei suuda teenindada 340 miljardi euro suurust võlakoormust, mis leviks müügilainena mujale euroala võlgadese.

„See on väga pessimistlik,“ ütles ühe kommertspanga juht. „Me peame valmistuma Kreeka maksujõuetuseks. Ma ei usu, et see on kõige tõenäolisem stsenaarium, kuid me peame olema valmis.“

Saksamaa pangandusliigu BdB president Andreas Schmitz ütles, et kui Kreeka maksujõuetus jääks isoleeritud nähtuseks, oleks see juhitav, isegi kui tuleks maha kanda rohkem võlakirjade väärtust, kui 21 protsenti, mis on provisjoneeritud.„Kuid kui pankrotilaine liigub üle Euroopa, paistab olukord teisiti – paljud pangad satuvad raskustesse ja mitte ainult Euroopas,“ lisas ta.

Erakõnelustes rääkisid pankureid, et võivad saada 60-80 protsenti kahjumit Kreeka valitsuse võlakirjade maksujõuetuse korral. Sellel baasil oleksid nad valmis uuesti läbi rääkima paremat tehingut kui 21protsendine kahjum, mis lepiti Kreekaga kokku juulis, kui see vähendaks Kreeka maksujõuetuse riski.

„Ma usun strateegiasse, et Euroopa otsustajad püüavad osta natuke lisaaega – mõne nädala või kuu, et saada EFSF nii kaugele, et see Euroopa abifond lisaks operatsioonilist võimekust ja saaks reakapitaliseerida Euroopa finantsinstitutsioone,“ ütles endine IMFi ametnik Domenico Lombardi, kes töötab praegu Brookings Institutioni heaks.

Hetkel kuum