• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi keskpank: ei odavale likviidsusele

  Rootsi pangad ei tohiks sõltuda keskpangast, et saada odavat likviidsust, kui Euroopa võlakriis süveneks ja mõjutaks panku, vahendab Bloomberg Rootsi keskpanga juhi Lars Nybergi sõnu.

  "Kui nad võtavad meilt laenu, peaks see olema ikka viimane võimalus," ütles ta eile. "See on kallim, kui hind, millega nad saaksid osta turult," lisas pangajuht.
  "Euroopa rahaturg on väga stressis, kuna Kreeka maksujõuetus võib saata šokilained üle kogu piirkonna," rääkis Nordea Banki juhatuse esimees Chrisian Clausen 15. septembril.
  Euroopa keskpank on pumbanud euroala rahaturule raha, sealhulgas ka dollaris likviidsust, et pankade vahel toimuks laenude andmine.
  Svenska Dagbladeti teatel kinnitas SEB läinud kuul, et nad oleksid leidnud alternatiivi Riksbani dollarilikviidsusele 2008. aastal alandus finantskriisis, kuid kasutasid keskpanka, sest see oli odavam.
  "Me oleksime võinud valida teise tee, et asendada dollarites laenu võtmist meie bilansis, kuid see oleks meie kundedele olnud halvem ning meile äriliselt vähem huvitav," ütles SEB pressiesindaja.
  "Riksbanki pankadele ütlemine, et nad ei saa turult odavamalt likviidsust, on mõistlik tõlgendus viimase laenuandja võimalusest," märkis DnB NORi analüütik Jan Erik Gjerland.
  Euroopa pankade valmidus pankadevahelisel turul laenu anda on kahe ja poole aasta madalam. Eurbior-OIS vahe ehk intressierinevus kolmekuulise Eurbori ja üleööintressiswapi vahel kasvas sel nädalal 91 punktil, mis on kõrgeim alates 2009. aasta 18. märtsist.
  Riksbanken kutsus panku üles vähendama dollari raha hankimise vahet varadega ja kroonis laenuvõtmist, et ei toimuks 2008. aasta likviidsuskriisi uuesti esinemine. Toona sundis olukord keskpanka appi tulema, mille käigus Rootsi pangad võtsid tipphetkel 30 miljardit dollarit laenu keskpangast.
  Rootsi pangad peaksid tegema rohkem, et valmistuda Euroopa võlakriisis võimalikuks pankade vahelise rahaturu külmumiseks, ütles 17. augustil finantsregulaatori peaanalüütik Lars Frisell.
  Rootsi pankade välisvaluutas võetud laenud on kasvanud umbes 1,5 triljonit Rootsi krooni ehk 222 miljardit dollarit, võrreldes 1998. aasta 200 miljardi dollariga.
  Rootsi pankade bilansimaht on sama suur, kui neli Rootsi majandust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.